Capela Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, resfințită de trei ierarhi

de | iun. 16, 2022

Joi, 16 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcopul-vicar patriarhal, au resfințit capela militară a Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, în anul când sunt marcați 40 de ani de la înfiinţarea unității militare de aviație.

De la ora 9.00, în prezența oficialităților militare și civile, cei trei ierarhi au săvârșit slujba de resfințire a capelei militare, cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul – ocrotitorul spiritual al aviatorilor” şi „Sfântul Mucenic Ioan Rusul”, al doilea hram fiind primit chiar în ziua resfințirii. În ultimii patru ani, capela a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

Apoi, pe un podium special amenajat în curtea bazei militare de aviație, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Ignatie și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, preotul militar Sorin Medrea (Baza 71 Aeriană), directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Văscu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul Ignatie al Hușilor a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre înălțarea sufletului nostru către Dumnezeu, după îndemnul din Liturghie: „Sus să avem inimile!” și după modelul Sfântului Proroc Ilie, ocrotitorul spiritual al aviatorilor, care a dobândit această virtute prin liniște lăuntrică.

 

La finalul Liturghiei, Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt gând duhovnicesc și i-a felicitat pe cei implicați în procesul de renovare al capelei.

 

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat preotului militar Sorin Medrea Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Comandantul Bazei 71 Aeriană, general de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi, a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost conferit următorilor: colonelului Valentin Eugen Petrescu, comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”; colonelului Florin Pângăleanu, comandantul Grupului 3 cercetare și supraveghere prin radiolocație și avertizare timpurie; comandorului Cristian Manolachi, șef oficiu resurse umane – Statul Major al Forțelor Aeriene; și comandorului Adrian Cârjău, șef al Statului Major – Baza 71 Aeriană.  Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” a fost oferit juristului-șef al Bazei 71 Aeriană, căpitan comandor Alin Vasile Cioba, și juristului Iulia-Maria Nereș, iar Ordinul „Mihai Vodă” economistului Leonte Ferenț. De asemenea, alți ostenitori și binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

La rându-i, preotul militar Sorin Medrea a mulțumit celor trei ierarhi, conducerii bazei aeriene și tuturor celor implicați în renovarea capelei.

Din partea Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, comandantul Bazei 71 Aeriană, general de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Preasfințitului Părinte Ignatie și Preasfințitului Părinte Varlaam „Emblema de Onoarea a Forțelor Aeriene”. Totodată, le-a oferit și Placheta de Onoare cu însemnele Capelei Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii.

 

Scurt istoric

Conform Hrisovului, istoria slujirii la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii începe cu raportul de necesitate al comandorului Petru Lazăr, care subliniază importanţa unui post de preot militar în această unitate militară. Astfel că, primele Sfinte Liturghii au loc în sala de şedinţe, în hangar sau în aer liber. În anul 2002, odată cu implicarea comandorului Candit Vernea, în clădirea comandamentului s-a stabilit un spaţiu liturgic adecvat, fiind dotat cu cele necesare cultului creștin-ortodox. Iconostasul a fost realizat de către deţinuţii din Penitenciarul Gherla, iar pictura a fost realizată de Romeo Păvăloaie, fost militar în termen din această bază. Capela a fost sfințită în data de 18 iulie 2002, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

În anul 2018, o puternică inundaţie a afectat capela, compromiţând pictura, motiv întemeiat pentru o reamenajare capitală. În cazul iconostasului, ţinând seama de arhitectura spaţiului, s-a optat pentru o soluţie deopotrivă catehetică şi care să amintească de Biserica primelor veacuri.

Lucrările au fost realizate prin osteneala şi purtarea de grijă a preotului militar Sorin Medrea (care slujește la capela militară din anul 2001) şi prin contribuţia bunilor credincioşi ai unităţii militare, la împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...