Care este semnificația fiecărei zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri?

de Spiritualitate

În timpul Săptămânii Patimilor ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică. În această săptămână, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc.

Cea mai veche perioadă de post din istoria Bisericii, Săptămâna Sfintelor Pătimiri, sau Săptămâna Mare, este perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare, inclusiv. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile, slujba Deniei fiind utrenia din ziua următoare, care se săvârșește în ajun, seara. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul vdenie şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.

Astfel, conform Sinaxarului din Triod, în fiecare zi din Săptămâna Mare ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului:

  • Sfânta și Marea Luni – ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos Care a fost vândut de Iuda.
  • Sfânta și Marea Marți – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare. Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos.
  • Sfânta și Marea Miercuri  – se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.
  • Sfânta și Marea Joi – este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.
  • Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
  • Sfânta și Marea Sâmbătă – prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Spiritualitate
Sf. Liviu-Galaction | Învierea Domnului şi Apostolii

Sf. Liviu-Galaction | Învierea Domnului şi Apostolii

Minunea Învierii din morţi este coroana activităţii pământești a Mântuitorului. Lipsa ei s-ar fi resimţit adânc în organismul creștinismului. Vestea cea bună a mântuirii ar fi  amuţit deodată cu închiderea mormântului din Ierusalim. Hristos, în cel mai bun caz, ar fi...

Încredințarea lui Tomasau Duminica Tomei oglindită în icoane

Încredințarea lui Tomasau Duminica Tomei oglindită în icoane

Prăznuită în prima duminică după Sfintele Paști și intitulată Duminica Tomii, sărbătoareane aduce aminte de momentul întâlnirii Sfântului Apostol Toma cu Mântuitorul Hristos, după Înviere. Textul biblic ce tâlcuiește evenimentul îl aflăm la Sfântul Apostol și...

Sf. Liviu-Galaction | Credinţa în Învierea Domnului

Sf. Liviu-Galaction | Credinţa în Învierea Domnului

Praznicul Sfintelor Paști revarsă în sufletele noastre o pace cerească, le umple de bucurie adâncă, nepreţuită. Salutul creștinesc „Hristos a înviat!” ne înflorește pe buze zâmbetul mulţumirii, face în schimb să se cutremure cei necredincioși. Ca niciodată, suntem...

Izvorul Tămăduirii – Sărbătoare și icoană

Izvorul Tămăduirii – Sărbătoare și icoană

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii închinată Maicii Domnului, ca izvor vindecător al bolilor sufletești și trupești, a fost rânduită de Biserica Ortodoxă spre cinstire în prima zi de vineri din Săptămâna Luminată. Praznicul își are originea în minunea săvârșită de Maica...