Cartea Psalmilor – Exegeză și Teologie | Categoria Psalmilor Mesianici: Psalmul 21 (p2)

de | iun. 9, 2022

Serialul nostru biblic a ajuns la secțiunea Psalmilor Mesianici. În următoarele două emisiuni vom studia Psalmul 21. Acesta începe cu strigătul de durere al Mântuitorului: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai părăsit” (Ps 21, 1), verset din care putem deduce că Mesia va fi părăsit de Dumnezeu, realitate pe care în cuprinsul Noului Testament o regăsim exprimată la evanghelistul Matei, capitolul 27. Tot în acest psalm mai avem redată și batjocura suferită de Mesia Iisus Hristos (Ps 21, 7-8), relatată tot de același evanghelist Matei, exact în același capitol de mai sus (străpungerea mâinilor și picioarelor și tragerea la sorți a hainelor Sale).

Niciun incident din viața Regelui David nu se potrivește acestui psalm. Expresiile descriu o execuție, nu o boală – dar această execuție este mai potrivită execuției lui Iisus, nu experienței lui David. Sfinții Evangheliști au observat legătura tipologică dintre aceste evenimente descrise în psalm și experiența Domnului Iisus pe Cruce. Însă nu doar aceștia, literatura patristică este plină și ea de astfel de interpretări mesianice ale Psalmului 21 (Sf. Vasile cel Mare, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Atanasie cel Mare, Sf. Chiril al Alexandriei).

Pentru mai multe amănunte legate de interpretarea exegetică și teologică a acestei capodopere poetice (Psalmul 21) vă invit la următoarele două emisiuni ale proiectului nostru biblic: prima emisiune dedicată acestui psalm va viza strict dimensiunea teologică a Vechiului Testament, iar în emisiunea a 2-a vom aborda receptarea lui în narațiunea Noului Testament.

Cartea Psalmilor - Exegeză și Teologie
Cartea Psalmilor - Exegeză și Teologie
Cartea Psalmilor – Exegeză și Teologie | Categoria Psalmilor Mesianici: Psalmul 21 (p2)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/cvarga/" target="_self">Pr. Cătălin Varga</a>

Pr. Cătălin Varga

Cătălin Varga, Preot Paroh în municipiul Turda, Parohia Ortodoxă Oprișani I, județul Cluj: (Doctor în Teologie, disciplina Studiul Vechiului Testament, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca); (Doctorand în Litere, disciplina Filologie românească, Universitatea A.I. Cuza din Iași). Cărți științifice publicate: 1. Few New Testament Studies: An Orthodox Apology, Saarbrücken, 2016, 176 p. ; 2. Răscumpărare și Îndreptare. Scurte explicații exegetice la Apostolul Duminicilor de peste an, Sibiu, 2018, 403 p. ; 3. Omilii în timp de Război: Biserica Ortodoxă Română în timpul Primei Conflagrații Mondiale, Cluj-Napoca, 2018, 368 p.; 4. Structuri retorice și omiletice reflectate în unele scrieri ale Noului Testament; Cluj-Napoca, 2019, 424 p. ; 5. Drepturile omului în Vechiul Testament, Cluj-Napoca, 2021, 478 p. ; 6. Exegetical and Theological Biblical Studies, Chișinău, 2021, 214 p. ; 7. Studii de Traductologie și Teologie Biblică, Cluj-Napoca, 2021, 394 p. Volume de versuri publicate: 1. Epitalam. 2. Renașteri baptismale. 3. Psalmii celor 7 trepte. Autor a peste 75 de studii științifice. Membru al următoarelor Asociații și Centre Universitare: 1. Orthodox Center for the Advancement of Biblical Studies (SUA); 2. Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA (Gherla); 3. Uniunea Bibliștilor din România (Sibiu); 4. Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România (Iași).

Emisiuni recente

Ieșirea sufletului din trup

Ieșirea sufletului din trup

Taina morții și a vieții dincolo de mormânt l-au preocupat întotdeauna pe om. Sfântul Apostol Pavel ne descoperă faptul că este rânduit oamenilor ca odată să moară și apoi să fie judecata (Evrei 9, 27). Moartea este despărțirea sufletului de trup și este un fenomen...

Spiritualizarea trupului

Spiritualizarea trupului

Creștinul trebuie să manifeste credința că trupul este Templu al Duhului Sfânt. De altfel, aceasta este chemarea pe care ne-o adresează Apostolul Pavel tuturor: „Nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi...