În lumea satului, prin „câșlegi” se înțelegea perioada în care ne aflăm acum și anume ce ține de la sărbătorile de iarnă până la începutul Postului Mare sau al Paștilor. Mai demult, în satele din Transilvania, în acest timp se făceau cele mai multe nunți. În primul rând fetele și feciorii se întâlneau și se cunoșteau în șezătoare, care debuta la începutul postului Crăciunului și continua în câșlegi, până aproape de primăvară. Aici feciorii veneau seară de seară și își puneau fiecare ochii pe fata care era mai frumoasă sau mai harnică. Dacă și fata îl plăcea urma pețitul și apoi nunta.
Un alt mijloc de apropiere între tineri era și hora satului sau jocul, ce se făcea la Crăciun, Anul Nou, Bobotează sau în fiecare duminică din Câșlegi. Aici fetele urmăreau dacă feciorii se știu bine purta. La rândul lor, feciorii erau atenți dacă fetele „nu-s forobrază, dacă-s deștepte la vorbă și cum li-i statu’ ”.
Sunt Grigore Sâmboan și despre toate acestea vă invit să aflăm amănunte împreună, în cadrul emisiunii Amintiri din vatra satului.