Câșlegile și pețitul fetelor

de | ian. 12, 2016

În lumea satului, prin „câșlegi” se înțelegea perioada în care ne aflăm acum și anume ce ține de la sărbătorile de iarnă până la începutul Postului Mare sau al Paștilor. Mai demult, în satele din Transilvania, în acest timp se făceau cele mai multe nunți. În primul rând fetele și feciorii se întâlneau și se cunoșteau în șezătoare, care debuta la începutul postului Crăciunului și continua în câșlegi, până aproape de primăvară.  Aici feciorii veneau seară de seară și își puneau fiecare ochii pe fata care era mai frumoasă sau mai harnică. Dacă și fata îl plăcea urma pețitul și apoi nunta.

Un alt mijloc de apropiere între tineri era și hora satului sau jocul, ce se făcea la Crăciun, Anul Nou, Bobotează sau în fiecare duminică din Câșlegi. Aici fetele urmăreau dacă feciorii se știu bine purta. La rândul lor, feciorii erau atenți dacă fetele „nu-s forobrază, dacă-s deștepte la vorbă și cum li-i statu’ ”.

Sunt Grigore Sâmboan și despre toate acestea vă invit să aflăm amănunte împreună, în cadrul emisiunii Amintiri din vatra satului.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Câșlegile și pețitul fetelor
Câșlegile și pețitul fetelor
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Mai multe

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...