„Catedrala Moților’’ din Huedin, în sărbătoare

de | dec. 12, 2016 | Actualitatea religioasă

Biserica Ortodoxă unde funcționează Parohiile Huedin I și III, păstorite de preoții Morcan Ioan și Lupuțan Dan, și-a sărbătorit marți 6 decembrie 2016 ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Sărbătoarea hramului a început duminică 4 decembrie când la Sfanta Liturghie a slujit și predicat Pc. Pr. Andrei Mureșan – directorul adjunct al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Acesta a venit însoțit de patru elevi seminariști, care au dat răspunsurile la strană. În semn de mulțumire părintele Andrei Mureșanu a primit din partea preoților slujitori Monografia Orașului Huedin, scrisă de profesorii Cristian Filip și Horea Matiș, din Huedin.

În ajunul Sfântului Nicolae a fost săvârșită slujba Vecerniei și a Litiei.

În ziua hramului invitatul special a fost Preacuviosul Părinte Casian – starețul Mănăstirii Râșca Transilvană. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, din care au făcut parte slujitorii din Huedin și împrejurimi. Au fost pomeniți ctitorii și slujitorii bisericii trecuți la Domnul.

DSC_5361Sărbătoarea bisericii a fost încununată duminică 11 decembrie, prin venirea în mijlocul credincioșilor din Huedin, a Preacuviosului Părinte Benedict Vesa – secretarul eparhiei Clujului. Acesta a slujit Sfânta Liturghie și a rostit un înălțător cuvânt de învățătură, cu referire la pilda celor poftiți la cină. În semn de mulțumire și apreciere, părintele protopop i-a dăruit Preacuviosului Părinte Benedict o icoană, pe care a fost pictat protopopul martir Aurel Munteanu. După terminarea Sfintei Liturghii, la ieșirea din biserică, un grup de copii au intonat doina Iancului, ca mulțumire pentru vizită.

Catedrala Moților din Huedin a fost ctitorită prin multă muncă și jertfelnicie de protopopul martir al Huedinului, părintele Aurel Munteanu. Din cartea profesorului Nicoale Șteiu aflăm că protopopul Aurel Munteanu îndemna în 24 iunie 1923 ca ,,toți românii de bine să contribuie la ridicarea unui Sion român în acest centru însemnat de la poalele Vlădesei’’. Lucrările au început în data de 20 septembrie 1931 iar sfințirea a avut loc în 14 octombrie 1934, fiind oficiată de Preasfinția Sa Nicolae Ivan al Clujului și de Preasfinția Sa Ioan Stoia – episcopul armatei. Protopopul Aurel Munteanu a rostit atunci un cuvânt prin care a scos în evidență rolul pe care îl va avea acest locaș: ,,adăpost și mângâiere sufletelor zbuciumate, vatră de reculegere și elevare sufletească spre eternitate, pavăză a legii strămoșești și punct de reazăm pentru neamul românesc, o realizare grandioasă pentru acest colț al Țării Moților’’.

 

Ultimele articole

15 martie – Sf. Mc. Agapie, Plisie şi Timolau

15 martie – Sf. Mc. Agapie, Plisie şi Timolau

Aceşti sfinţi mucenici au primit martiriul în vremea împărăţiei lui Diocleţian (284-305), în Cezareea Palestinei, din porunca guvernatorului Urban. Agapie era din cetatea Gaza, Timolau din Pont, Plisie (Puplie) era din Egipt. Cu prilejul unei sărbători păgâne, mai...

Hramul Parohiei „Sfântul Grigorie Palama” din Gilău

Hramul Parohiei „Sfântul Grigorie Palama” din Gilău

În Duminica a 2-a din Postul Mare (a Sfântului Ierarh Grigorie Palama), 12 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Grigorie Palama” din Gilău, județul...