Vom aloca două emisiuni tratării acestei perle psalmice, renumitul Psalm 50 – psalmul pocăinței depline. Puțini psalmi, ca acesta, au fost atât de des folosiți de sfinții Bisericii noastre –un fapt ce descrie nevoile spirituale ale poporului îndreptat prin pocăință. Psalmul acesta liturgic este paradigma de raportare a tuturor rugăciunilor ce mijlocesc pentru iertarea nelegiuirilor. Subtitlul psalmului (Dirijorului cântăreților. Psalm al lui David. Când a venit la el profetul Natan, după ce [David] intrase la Batșeba) arată că ocazia redactării lui este prilejuită de căderea lui David în păcat cu Batșeba, soția generalului Urie (2Regi 11).
Mesajul acestui psalm aduce în discuție faptul că omul, din poporul lui Dumnezeu, care a comis cele mai groaznice păcate, îi poate cere Stăpânului îndurător iertare, restaurare morală și reluarea comuniunii de iubire. Toate acestea se pot realiza doar dacă omul vine înaintea Domnului cu un duh de zdrobire, de smerenie adâncă, bazându-și cererea pe milostivirea divină.
Structura acestui superb psalm de implorare este următoarea:
- Rugăciunea introductivă (vv. 1-2)
- Mărturisirea păcatului (vv. 3-6)
- Cererea psalmistului (vv. 7-12)
- Promisiunea lăudării lui Dumnezeu (vv. 13-17)
- Rugăciunea pentru prosperitate (vv. 18-19)
Mesajul plin de nădejde, pentru noi toți, este următorul: Dumnezeu nu va părăsi niciodată o inimă smerită, adâncită în fiorul pocăinței, mâhnită de remușcările păcatului și apăsată de supărare din pricina răutății celor din preajmă.