16Această cântare de laudă îi este atribuită lui David, care a compus-o atunci când a scăpat de Abimelec, prefăcându-se nebun (1 Regi 21, 13-14). În Psalm este scris că David a chemat adunarea să-L laude pe Domnul pentru izbăvirea poporului. După ce a afirmat că Dumnezeu este bun cu cei care se încred în El, i-a învățat pe oameni cum să ducă o viață lungă.
David a afirmat că Îngerul Domnului (ebr. Malak Yahweh) tăbărăște în jurul celor ce se tem de Domnul (Psalmul 35, 9-11). David s-a gândit la protecția divină folosind o imagine din domeniul militar (Facerea 32, 3; 4 Regi 6, 16). Apariția acestui înger misterios în momentele cele mai grele ale omului, având funcția precisă de a veni întru întărire, se împlinește cel mai profund în experiența dureroasă a solitudinii Mântuitorului din Grădina Ghetsimani: “Iar un înger din cer I s-a arătat și-L întărea” (Luca 22, 43).
Cel mai evident verset mesianic din acest psalm: “Domnul le păzește oasele toate, nici unul din ele nu va fi zdrobit” (33, 20) se împlinește întru totul în narațiunea patimilor Domnului Iisus Hristos: “Deci au venit ostaşii şi au zdrobit fluierele celui dintâi şi ale celuilalt, care era răstignit împreună cu el. Dar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele.
Ci unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă. Şi cel ce a văzut a mărturisit şi mărturia lui e adevărată; şi acela ştie că spune adevărul, ca şi voi să credeţi. Căci s-au făcut acestea, ca să se împlinească Scriptura: Nu I se va zdrobi nici un os (Ioan 19, 32-36).
