Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 120 (121)

de | feb. 2, 2023

Al doilea din cei 15 psalmi ai treptelor era unul deja consacrat pentru evreii celui de-al doilea templu, fiind cântat de pelerinii care se deplasau înspre Ierusalim, cu ocazia celor trei mari sărbători iudaice de peste an: Paștile, Cincizecimea și Sărbătoarea Corturilor.

Tema dominantă a psalmului este purtarea de grijă a Domnului față de cântăreții Săi. Stihul cel mai cunoscut este v. 2b: YHWH oseh șamayim waareț – “Domnul, Cel ce a făcut cerul și pământul”, care a fost preluat și în Simbolul de Credință Niceo-Constantinopolitan (Crezul): “Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului…”.

Psalmul 120 mai este considerat a fi o rugăciune de mulțumire. Două glasuri se împletesc armonios, ca într-un concert metafizic al luminilor ascetice: o voce individuală, care se încrede ferm în Pronia divină (vv. 1-2) și un glas corporat, al poporului, care-i răspunde eclatant psalmistului cu aceeași încredere necondiționată în ajutorul binecuvântatului Yahwe (vv. 3-8).

Cuvântul ebraic șamar – “a păzi, a supraveghe” se repetă de 6 ori în cadrul acestui scurt poem al treptelor, de aceea tema Proniei divine poate fi considerată țesătura logică a acestui psalm.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 120 (121)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/cvarga/" target="_self">Pr. Cătălin Varga</a>

Pr. Cătălin Varga

Cătălin Varga, Preot Paroh în municipiul Turda, Parohia Ortodoxă Oprișani I, județul Cluj: (Doctor în Teologie, disciplina Studiul Vechiului Testament, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca); (Doctorand în Litere, disciplina Filologie românească, Universitatea A.I. Cuza din Iași). Cărți științifice publicate: 1. Few New Testament Studies: An Orthodox Apology, Saarbrücken, 2016, 176 p. ; 2. Răscumpărare și Îndreptare. Scurte explicații exegetice la Apostolul Duminicilor de peste an, Sibiu, 2018, 403 p. ; 3. Omilii în timp de Război: Biserica Ortodoxă Română în timpul Primei Conflagrații Mondiale, Cluj-Napoca, 2018, 368 p.; 4. Structuri retorice și omiletice reflectate în unele scrieri ale Noului Testament; Cluj-Napoca, 2019, 424 p. ; 5. Drepturile omului în Vechiul Testament, Cluj-Napoca, 2021, 478 p. ; 6. Exegetical and Theological Biblical Studies, Chișinău, 2021, 214 p. ; 7. Studii de Traductologie și Teologie Biblică, Cluj-Napoca, 2021, 394 p. Volume de versuri publicate: 1. Epitalam. 2. Renașteri baptismale. 3. Psalmii celor 7 trepte. Autor a peste 75 de studii științifice. Membru al următoarelor Asociații și Centre Universitare: 1. Orthodox Center for the Advancement of Biblical Studies (SUA); 2. Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA (Gherla); 3. Uniunea Bibliștilor din România (Sibiu); 4. Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România (Iași).

Emisiuni recente

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...