Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 122 (123)

de | feb. 16, 2023

Dacă lecturăm compoziția treptelor din postura desfășurării acesteia deja consacrate, atunci vom înțelege psalmul 119 ca fiind o lamentație individuală a evreului îndepărtat de sfânta cetate și care trăiește forțat în mijlocul depravării. Apoi, Psalmul 120 este un imn de mulțumire cântat de dirijor pe calea apropierii sale de Ierusalim. Imaginea impunătoare a Muntelui Sionului este în prim plan, de unde Dumnezeu călăuzește pașii cântăreților. Pe urmă, Psalmul 121 este tot o cântare de mulțumire intonată cu ocazia solemnă a pelerinului aflat la porțile Ierusalimului și pregătindu-se astfel să intre în locașul etern. Psalmul emisiunii de față (122) este o implorare comună, chiar dacă pare să înceapă cu o voce individuală (v. 1). Însă din v. 2 glasurile tuturor se împletesc armonios. Odată intrați în Ierusalim, ochii tuturor se întorc de la cei păcătoși (descriși în Psalmul 119) către Însuși Yahwe, cerând de la Domnul milă și îndurare pentru pelerinii oropsiți, pentru exilații reîntorși răniți și cu câteva uimiri în plus.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 122 (123)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/cvarga/" target="_self">Pr. Cătălin Varga</a>

Pr. Cătălin Varga

Cătălin Varga, Preot Paroh în municipiul Turda, Parohia Ortodoxă Oprișani I, județul Cluj: (Doctor în Teologie, disciplina Studiul Vechiului Testament, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca); (Doctorand în Litere, disciplina Filologie românească, Universitatea A.I. Cuza din Iași). Cărți științifice publicate: 1. Few New Testament Studies: An Orthodox Apology, Saarbrücken, 2016, 176 p. ; 2. Răscumpărare și Îndreptare. Scurte explicații exegetice la Apostolul Duminicilor de peste an, Sibiu, 2018, 403 p. ; 3. Omilii în timp de Război: Biserica Ortodoxă Română în timpul Primei Conflagrații Mondiale, Cluj-Napoca, 2018, 368 p.; 4. Structuri retorice și omiletice reflectate în unele scrieri ale Noului Testament; Cluj-Napoca, 2019, 424 p. ; 5. Drepturile omului în Vechiul Testament, Cluj-Napoca, 2021, 478 p. ; 6. Exegetical and Theological Biblical Studies, Chișinău, 2021, 214 p. ; 7. Studii de Traductologie și Teologie Biblică, Cluj-Napoca, 2021, 394 p. Volume de versuri publicate: 1. Epitalam. 2. Renașteri baptismale. 3. Psalmii celor 7 trepte. Autor a peste 75 de studii științifice. Membru al următoarelor Asociații și Centre Universitare: 1. Orthodox Center for the Advancement of Biblical Studies (SUA); 2. Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA (Gherla); 3. Uniunea Bibliștilor din România (Sibiu); 4. Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România (Iași).

Emisiuni recente

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...