Ce este Triodul / Perioada Triodului?

de Spiritualitate

Odată cu Duminica Vameșului și a Fariseului, în Biserica Ortodoxă începe Perioada Triodului, una din cele trei mari secțiuni ale anului bisericesc. Numită și perioada prepascală, Triodul precede perioada Penticostarului și urmează perioadei celei mai lungi, Octoihul.

Etimologic, cuvântul triod provine din grecescul triodion, format din cuvintele ‘tria’, trei, și ‘odi’, odă, semnificând cântare în trei strofe. În această perioadă liturgică, rânduiala canoanelor ce se cântă la strană cuprinde trei cântări/strofe, spre deosebire de celelalte două mari răstimpuri ale anului când auzim cântate nouă astfel de alcătuiri.

Timpul Triodului ține de la Duminica Vameșului și Fariseului și până în Sâmbăta Mare (înainte de Paști), în total 10 săptămâni.

Cele trei săptămâni de dinainte de Postul Mare reprezintă săptămânile pregătitoare. În prima săptămână nu se postește deloc. A doua săptămână, cea care urmează Duminicii Fiului Risipitor este una normală, adică se postește miercurea și vinerea. După Duminica Înfricoșatei Judecăți nu se mai mănâncă carne, ci doar ouă, pește și produse lactate.

Postul Mare începe în lunea care urmează după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (sau Duminica lăsatului sec de brânză) și se încheie cu Duminica Floriilor, după care începe Săptămâna Sfintelor Pătimiri care precede Sărbătoarea Paştilor.

Perioada Triodului este singura perioadă a anului liturgic în care se oficiază toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Răsăritene. Totodată, cântările din cadrul slujbelor sunt speciale.

Triodul este și cartea de cult care cuprinde cântările, citirile și regulile tipiconale din perioada liturgică a Triodului. Denumirea cărții provine de la numărul odelor (cântărilor/ peasnelor) din canoanele utreniei acestei perioade. Spre deosebire de canoanele cuprinse în Octoih (carte) și Minei (cărți ce cuprind slujbele sfinților din fiecare lună) în Triod acestea nu sunt formate din opt (nouă) ode ci de regulă numai din trei. Compunerea celor mai multe canoane ale Triodului a fost făcută de Sfântul Teodor Studitul (†826) și de fratele acestuia Iosif Studitul (†830), care au completat cântările mai vechi ale Sfinților Cosma al Maiumei și Andrei Criteanul, din secolul al VIII-lea.


Surse: basilica.ro, ro.orthodoxwiki.org

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Spiritualitate
Sfântul Dimitrie Basarabov ocrotitorul Bucureștiului

Sfântul Dimitrie Basarabov ocrotitorul Bucureștiului

Înainte de a purcede la relatarea vieţii şi a minunilor înfăptuite de acest sfânt, vom remarca faptul că numele său Dimitrie este identic cu cel al Marelui Mucenic Izvorâtorul de Mir, ale cărui moaşte se găsesc la Tesalonic; în vreme ce Sfântul Dimitrie Basarabov este...

Sfinții Mărturisitori Ardeleni și statornicia în credință

Sfinții Mărturisitori Ardeleni și statornicia în credință

Sărbătoarea noastră din 21 octombrie este una relativ nouă ca pondere în viața liturgică a comunităților ortodoxe din Transilvania. Doar de câțiva ani este consemnată cu roșu în calendarele creștine ortodoxe ale eparhiei noastre, deși acești sfinți mărturisitori și...