Ce înseamnă „în numele” Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, explică Patriarhul Daniel

de | iun. 23, 2021 | Patriarhia română

În predica rostită de sărbătoarea Sfintei Treimi, Patriarhul Daniel a explicat ce înseamnă expresia atât de prezentă în cultul ortodox „în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”.

„Ce înseamnă ‹în numele› Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh? Înseamnă în prezența, în harul, lucrarea sfințitoare a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Când cineva este botezat ‹în numele› Sfintei Treimi este afundat în iubirea veșnică a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh”.

„Biserica este plină de Sfânta Treime”, a spus Patriarhul, citându-l pe scriitorul bisericesc Origen. Părintele Patriarh a explicat că Biserica se umple de Sfânta Treime prin lucrarea Duhului Sfânt care aduce în sufletul creștinului iubirea Tatălui și a Fiului. „El zidește Biserica din interior”.

„Duhul Sfânt nu apare ca un vizavi ca un cineva care stă în față, ci se manifestă ca fiind în interiorul celor care s-au botezat în numele Sfintei Treimi. El devine viața lui Hristos prezentă în cei care cred în Hristos și îl iubesc pe El”.

„Rostul venirii Duhului Sfânt în lume este acela de a face din fiecare om un chip sau o icoană duhovnicească a lui Hristos”.

Patriarhul a vorbit și despre expresia folosită de Sf. Ap. Pavel ca binecuvântare: „Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți”.

„Această binecuvântare ne arată că în harul pe care ni l-a dăruit Iisus Hristos trimițând împreună cu Tatăl pe Duhul Sfânt peste ucenicii săi la Cincizecime și peste toți creștinii la Botez este harul care ne arată iubirea lui Dumnezeu Tatăl și părtășia sau comuniunea Duhului Sfânt”, a subliniat Patriarhul României.

”Vom trăi veșnic pentru a lăuda iubirea Preasfintei Treimi

„Biserica noastră Ortodoxă preamărește iubirea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt așa cum s-a arătat ea prin lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos și prin lucrarea Duhului Sfânt. De aceea, toate slujbele noastre bisericești încep ‹în numele› Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh și se termină cu o preamărire, o laudă adusă Preasfintei Treimi, zicând: ‹Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin›”.

„Cu alte cuvinte, noi, dacă lăudăm pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh acum, trebuie să lăudăm și pururea și în vecii vecilor. Noi vom trăi veșnic pentru a lăuda iubirea Preasfintei Treimi față de noi și a ne bucura de pacea, lumina și binecuvântarea Preasfintei Treimi”.

„Această sărbătoare, a Sfintei Treimi, ne arată că omul este făcut pentru Împărăția lui Dumnezeu, nu pentru mormânt”, a concluzionat Părintele Patriarh.

Patriarhul Daniel a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

Sursa: Basilica.ro

Ultimele articole

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

Sfânta Muceniță Hristina era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Era fiica marelui dregător Urban care dorind să își protejeze fiica de ispitele din lume și să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni i-a dăruit...

„Celula Creativă: Reeducarea continuă”, la Memorialul Gherla

„Celula Creativă: Reeducarea continuă”, la Memorialul Gherla

Un spectacol despre „evadări” memorabile din Gulag, despre libertatea din temniță, jertfă și creativitate în zeghe, într-o formulă dedicată pomenirii oamenilor-model și a experiențelor-școală, debutează duminică, 25 iulie 2021,  la Memorialul Gherla. Este vorba despre...

Mai multe din Patriarhia română
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de miercuri, 21 iulie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Au fost luate următoarele...