Cea de-a 61-a aniversare a Tratatului de la Elysée, marcată la Cluj-Napoca

de | ian. 19, 2024

Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery, și ambasadorul Germaniei, dr. Peer Gebauer, vor efectua, luni, 22 ianuarie, o vizită comună la Cluj-Napoca, pentru a marca 61 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée (22 ianuarie 1963) și cinci ani de la semnarea Tratatului de la Aix-la-Chapelle/Aachen (22 ianuarie 2019).

Cu această ocazie, cei doi ambasadori vor vizita Centrul cultural german și Institutul francez, iar de la ora 15:30 vor participa la o masă rotundă cu titlul „Franța, Germania și viitorul Uniunii europene”, care va fi organizată la Sala Club a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (str. Emmanuel de Martonne nr. 1). La eveniment participă, de asemeni, decanul Facultății de Studii Europene din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Adrian Corpădean și prorectorul universității, Christian Săcărea. Cei doi ambasadori vor avea apoi întâlniri cu primarul orașului, Emil Boc, și cu rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, Daniel David.

„Tratatul de la Élysée este mult mai mult decât un simplu acord diplomatic. El simbolizează dorința sinceră de a construi o prietenie durabilă, pusă în slujba dezvoltării Europei.  Prin celebrarea acestei a 61-a aniversări a Tratatului de la Élysée, Franța și Germania recunosc importanța acestei alianțe și își reafirmă angajamentul față de o Europă unită, pașnică și prosperă. Acest tratat rămâne o mărturie puternică a capacității de a depăși conflictele și de a construi legături durabile bazate pe încredere și cooperare”, a declarat ambasadorul francez Nicolas Warnery.

„Tratatul de la Elysée este emblematic pentru reconcilierea importantă dintre Germania și Franța după cel de-al Doilea Război Mondial, aflată ulterior la baza dezvoltării Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Aachen din 2019, am reînnoit acest fundament și am stabilit un curs important pentru viitor. Ne angajăm împreună pentru consolidarea Uniunii Europene, pentru a o face și mai rezilientă, suverană și capabilă să acționeze. Acest lucru este mai important ca niciodată în vremuri de provocări geopolitice majore. România este un partener-cheie pentru Germania și Franța în acest demers. Mă bucur să pot aniversa Tratatul de la Elysée împreună cu colegul meu francez la Cluj-Napoca. Orașul este un model pentru ceea ce face România să fie puternică în prezent: diversitate socială și etnică, performanță și excelență, companii inovatoare și un mediu foarte plăcut de locuit”, subliniază ambasadorul Germaniei, dr. Peer Gebauer.

Tratatul de cooperare franco-germană, cunoscut și sub numele de Tratatul de la Elysée, a fost semnat în 22 ianuarie 1963, de către președintele francez Charles de Gaulle și de cancelarul federal Konrad Adenauer. Acesta reprezintă fundația strânsei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o bază importantă pentru dezvoltarea Uniunii Europene.

Odată cu Tratatul de la Aix-la-Chapelle/Aachen, care a fost semnat de cancelarul federal Angela Merkel și de președintele Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, Tratatul de la Elysée a fost actualizat și s-a stabilit cursul viitorului, pentru a avansa subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educația, clima și tehnologiile durabile

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate