Cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Râmnicu SăratÎn perioada 20-26 august 2017, la Râmnicu Sărat s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară, intitulată Închisoarea tăcerii, o experienţă în comunism. Evenimentul, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), primul de acest fel din spaţiul românesc, a debutat luni, 21 august la primăria din localitate. La festivităţile inaugurale au luat cuvântul Alin Mureșan, director general, IICCMER, Ilinca Iordache, coordonator de program, Biroul pentru România și Republica Moldova, Fundația Konrad Adenauer, şi Ștefan Torcărescu, viceprimar al Municipiului Râmnicu Sărat. A urmat prelegerea „Lada de gunoi a istoriei arte”, susținută de Cosmin Năsui, curator la Năsui Gallery, care a discutat despre memorializarea trecutului recent și despre modul în care se raportează lumea la experienţa comunistă. Evenimentul a reunit 20 de tineri, studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la facultăţi precum cea de Istorie, Studii Economice, Studii Europene, Medicină, Filosofie etc., selectaţi în urma unui proces riguros şi lectori din ţară şi din străinătate, care au abordat subiecte privitoare la diferite aspecte ale represiunii în comunism. Între conferenţiari s-au numărat, alături de nume precum cel al jurnalistului Cristian-Tudor Popescu, şi părinţii ieromonahi Grigore Benea şi Maxim Morariu, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

După cum a declarat coordonatorul evenimentului, Lucian Vasile, directorul departamentului Istorie şi Memorie al IICCMER, Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat a avut în componenţă, pe lângă prelegeri şi excursia, devenită deja tradiție, dar şi evenimente dedicate publicului larg.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989, invitându-şi participanţii să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale şi politice. Întrucât efectele comunismului sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente.