Cea mai frumoasă lecție despre Mihai Eminescu

de | iul. 1, 2016

Comunitatea Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca a avut parte de o seară culturală cu totul specială, joi, 30 iunie 2016, cu ocazia conferinței cu tema „Recitindu-l pe Eminescu” susținută de prodecanul Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Prof. univ. dr. Ioana Bican. Evenimentul a început în jurul orei 18:30 și a reunit în sala de ședințe a parohiei zeci de tineri și credincioși interesați de viața și opera marelui poet național, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit pe 15 ianuarie, 127 de ani.

Discursul impecabil al prof. Ioana Bican i-a ținut atenți, preț de cel puțin o oră pe toți cei prezenți, care au putut afla detalii legate de scrierile lui Eminescu, aparițiile editoriale de după moartea sa și modul în care societatea percepe opera sa.

IMG_2120

„Apariția lui Eminescu în istoria literaturii noastre a fost, spunea el, o problemă. A generat dificultăți de receptare, a ridicat semne foarte mari de întrebare tuturor tipurilor de citirori. Eminescu e o problemă pentru programele universitare, cursurile de la școală, pentru cum se predă, și foarte mulți dintre noi ne ocupăm cu asta, cu predatul și modul de predare al Literaturii Române. Prima articulare foarte bine demonstrată, foarte convingătoare a acestei idei i-o datorăm lui Dumitru Popovici, cel care a făcut parte din viața acestei parohii istorice în care ne aflăm”, a afirmat prof. Ioana Bican.

Punctele cele mai importante ale vieții lui Eminescu, reușitele, eșecurile și toată moștenirea culturală pe care marele poet a lăsat-o poporului român au fost atent transpuse într-un discurs limpede, pe înțelesul tuturor celor prezenți, fiind poate cea mai potrivită lecție care s-au putea asculta despre el.

Conferința a continuat în curtea bisericii, cu discuții, socializare și bucuria resimțită în urma unei întâlniri reușite.

Astfel de seri culturale au loc lunar în Parohia „Sfânta Treime”, pe subiectele unor mari personalități, teme sau evenimente.

 

Prof. univ. dr. Ioana Bican (Ioana Both) predă cursuri de Literatură română, Istoria ideilor literare și Mediere culturală la Departamentul de literatură română și teorie literară din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, pe care a absolvit-o în 1986. Este director de studii al masteratului de Studii literare românești; din 2012, este directorul Școlii doctorale de studii lingvistice și literare din UBB.

A fost profesor invitat la prestigioase universități europene (Roma, Florența, Zurich), a participat la proiecte de cercetare internaţionale, realizate de UBB în colaborare cu universităţile din Fribourg (Elveția), Roma și Florenţa. A colaborat la proiecte lexicografice de istorie a literaturii europene (apărute la edituri precum Routledge – Londra sau CNRS – Paris), cu studii consacrate scriitorilor români ai sec. 19 și 20. Este autoarea primei cronologii multimediale a literaturii române, realizate în limba română și în limba italiană, în colaborare cu prof. Angela Tarantino de la Universitatea din Florența.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...