Cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureșului pentru interpretul de folclor Gheorghe Turda

de | iun. 7, 2018 | Actualitatea religioasă

Miercuri, 6 iunie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a înmânat lui Gheorghe Turda, cunoscutul interpret maramureşean de muzică de populară, Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, care se acordă personalităţilor culturale.

Distincţia este un semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru păstrarea și transmiterea la cel mai înalt nivel cultural și artistic a folclorului național autentic, pentru activitatea artistică de o viață dedicată slujirii valorilor tradiționale ale neamului românesc și credinței ortodoxe strămoșești.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat Gramata Episcopală realizatoarei şi prezentatoarei TV Gheorghiţa Nicolae, etnolog și producător al emisiunii „Tezaur Folcloric”,  prezentă pe secenă, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru păstrarea și transmiterea la cel mai înalt nivel cultural și artistic a folclorului național autentic, pentru activitatea artistică pusă în slujba neamului românesc, a credinței ortodoxe strămoșești și a valorilor noastre sfinte.

Înmânările au avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, cu ocazia sărbătoririi lui Gheorghe Turda, la împlinirea vârstei de 70 de ani de viaţă, şi au fost organizate de Televiziunea Română şi Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania al Consiliului Judeţean Maramureş, director Iuliana Dăncuș.

Cu această ocazie, Gheorghe Turda a mai primit distincţii din partea Primăriei Municipiului Baia Mare, prin primarul Cătălin Cherecheş, Ministerului Culturii şi Cultelor, prin secretarul de stat Alexandru Pugna, Consiliului Judeţean Maramureş, prin vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş.  Luni, 11 iunie 2018, după amiază, Primăria Baia Mare va organiza, în Piaţa Millenium din Baia Mare, festivitatea de înmânare a titlului de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare”, a anunţat primarul Cătălin Cherecheş,  şi a titlului de „Cetăeţan de Onoare al Judeţului Maramureş”, a anunţat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Doru Dăncuş.

Gheorghe Turda s-a născut în 6 martie 1948, în Săpânța, judeţul Maramureș. A dat concerte în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee.  A absolvit școala generală în comuna natală, apoi Liceul Teoretic „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmaţiei, secția reală. De mic i-a plăcut să cânte. Bunicul artistului a fost preot la Săpânța, un sat cu celebritate folclorică și etnografică în care se află Cimitirul Vesel. Bunicul îl lua la biserică, unde cânta la strană. Știa multe colinde încă de atunci, pe care le cântă și astăzi. A studiat la Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca. Încă din anii studenției s-a impus ca interpret, prin calitățile deosebite ale timbrului său vocal, bogăția și valoarea repertoriului ales. A interpretat și arii din operă și operetă. Din 1973 este licențiat în artă, specialitatea muzică clasică. În același an a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia română”, în cadrul căruia a activat până în 1991, anul desființării ansamblului. În 1991 a fost angajat la Ministerul de Interne, direcția pentru cultură, artă și sport. A reorganizat ansamblul artistic „Ciocârlia”, a devenit directorul acestuia, cu care a întreprins multe turnee în țară și peste hotare. În 1991 i-a fost conferit gradul de locotenent-colonel onorific, ca recunoaștere a meritelor sale artistice. Începând din 1966 a colaborat cu majoritatea ansamblurilor artistice din țară.  Prin decret prezidențial, din 1 decembrie 2008, Gheorghe Turda a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea).

Andrei Fărcaș

 

 

 

 

 

Ultimele articole

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Bătrânul Iosif Isihastrul: „Ceea ce nu-i dăm lui Dumnezeu spre a fi întrebuinţat de El, este întrebuinţat de diavol. De aceea Domnul ne-a dat porunca să-L iubim din tot sufletul şi din toată inima, pentru ca cel rău să nu găsească nici loc, nici odihnă pentru a locui...

Reflecții asupra cultului divin

Reflecții asupra cultului divin

Scopul întregii educații catehetice, religioase a creștinului este acela de a-l introduce în Biserică, în trupul mistic al lui Hristos și să îl integreze în viața Bisericii, care este viața de har, de comuniune cu Dumnezeu, de iubire, de unitate și progres duhovnicesc...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...