Cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca va fi restaurată și introdusă în circuitul turistic | Prezentarea proiectului de reabilitare și restructurare a complexului parohial „Sfânta Treime”

de | iun. 14, 2024

Vineri, 14 iunie 2024, la Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cunoscută și sub numele de „Biserica din Deal”, cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca, a avut loc prezentarea publică a proiectului „Reabilitare și restructurare a complexului parohial «Sfânta Treime» și introducerea acestuia în circuitul turistic”, în baza contractului de finanțare semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR NV), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, și Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în calitatea de beneficiar al finanțării.

Lăcașul de cult, monument istoric, a fost construit între anii 1795-1796, la inițiativa comunității locale și a unor negustori înstăriți de origine macedo-română, fiind vreme de 136 de ani (1796-1932) singura biserică ortodoxă din Cluj, iar timp de 12 ani a avut statut de Catedrală Episcopală, până când a fost sfințită, în anul 1933, actuala Catedrală Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Evenimentul a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, precum și a altor invitați de seamă, clerici și mireni.

În deschiderea evenimentului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a punctat importanța acestei biserici pentru Eparhia Clujului, pentru comunitatea clujeană și nu numai.

Alocuțiuni au rostit doamna Csilla Hegedüs, director general interimar ADR Nord-Vest, și domnul Petru Alboi-Șandru, șeful Autorității de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, care au vorbit despre importanța și necesitatea acestui proiect, în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru reintegrarea monumentului în circuitul turistic al orașului. De asemenea, un cuvânt de felicitare a adresat academicianul Doru Pamfil, președintele Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, care este și fiu duhovnicesc al Parohiei „Sfânta Treime”.

Proiectul „Reabilitare și restructurare a complexului parohial «Sfânta Treime» și introducerea acestuia în circuitul turistic” a fost prezentat de către domnul arhitect Paul Moldovan, reprezentat al Biroului de Arhitectură Ateliercetrei.

Evenimentul a fost moderat de părintele Cristian Baciu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Clujului și paroh al Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca. În calitate de gazdă, acesta a subliniat importanța istorică a bisericii, a mulțumit ierarhului, celor prezenți și tuturor celor implicați în materializarea acestui proiect.

„Biserica ortodoxă «Sfânta Treime» din Cluj-Napoca, cunoscută și sub numele «Biserica din Deal», își are începuturile în anul 1795, fiind una din instituțiile românești de referință din metropola Transilvaniei. Prin istoria ei, dar mai ales prin preoții ei și prin intelectualii de marcă care au găsit aici un loc de reculegere și reflecție, biserica a contribuit esențial la consolidarea conștiinței românești în Cluj, iar pe fundamentul acesteia, ortodoxia clujeană a cunoscut adevărate momente faste. (…) Pentru a-i reda frumusețea pe care o merită, dar și pentru a-i deschide orizontul unui viitor sigur, parohia noastră a depus un proiect pentru finanțarea din fonduri europene, cu ajutorul căruia biserica va intra într-un amplu proces de consolidare și restaurare”, a spus părintele paroh Cristian Baciu.

Contractul de finanțare semnat de ADR NV și Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Treime” asigură o finanțare în valoare de peste 4 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Reabilitare și restructurare corp C1 și corp C3, schimbare de destinație corp C1 din casă parohială în funcțiuni culturale și introducere în circuitul turistic a complexului „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, amenajări exterioare și organizare de șantier”. Proiectul a fost demarat la data de 01.04.2021 și se preconizează că lucrările de restaurare vor fi finalizate în data de 28.02.2029, conform site-ului oficial ADR NV.

„Procesul de reabilitare al edificiului implică lucrări de consolidare ale structurilor de rezistență, restaurarea fațadei și acțiuni de reabilitare termică axate pe stocarea, generarea și utilizarea energiei regenerabile. Centrala termică și radiatoarele vor fi înlocuite de un sistem de încălzire prin pardoseală. Casa parohială va fi convertită în spațiu expozițional cu caracter memorial, vor fi instalate sisteme de iluminat interioare și exterioare, cât și sisteme de supraveghere video, iar curtea exterioară a bisericii va fi supusă unui proiect de amenajare peisagistică”, au afirmat reprezentanții proiectului.

 

Anul trecut, la data de 22 decembrie, a avut loc semnarea și prezentarea proiectului „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121”. 

Scurt istoric 

Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cunoscută și sub numele de Biserica din Deal, este monument istoric și a fost construită între anii 1795-1796, la inițiativa comunității locale și a unor negustori înstăriți de origine macedo-română, fiind timp de 136 de ani (1796-1932) singura biserică ortodoxă din Cluj.

De istoria bisericii se leagă şi momentul din anul 1811, când Episcopul Vasile Moga a fost instalat ca episcop al românilor ortodocşi din Transilvania, însă, din cauza presiunilor politice, a părăsit Clujul, fiind nevoit să îşi stabilească reşedinţa la Răşinari. De asemenea, din acest loc a plecat spre Alba Iulia delegația clujenilor care a votat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

La data de 6 decembrie 1921, în această biserică a fost instalat și Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, iar timp de 12 ani biserica a avut statutul de Catedrală Episcopală, până când a fost sfințită (1933) actuala Catedrală Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca. În cadrul lăcașului se păstrează tronul arhieresc în care a fost înscăunat Episcopul Nicolae Ivan.

În ambianţa acestei biserici, pr. Florea Mureşanu, teolog şi cărturar, a coagulat întreaga intelectualitate clujeană interbelică într-un cenaclu la care erau prezente personalități de seamă ca: Victor Papilian, Lucian Blaga, Dumitru D. Roșca, Bartolomeu Valeriu Anania, dramaturgul Ion Luca, criticul literar Dumitru Micu și alții.

În prezent, sfântul lăcaș, situat pe strada Bisericii Ortodoxe, nr. 10, este locul de rugăciune al unei foarte vii comunităţi parohiale, unde se desfăşoară mai multe proiecte pentru copii și tineri, dar şi proiectele sociale: Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv”, Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”Serviciul de asistență comunitară „Sfânta Treime”, Serviciul de îngrijire la domiciliu „Dreptul Simeon”, precum și programul after-school.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Cristian Baciu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, avându-l alături pe preotul Florin-Cătălin Ghiț, redactor-șef al Revistei Renașterea.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...