Cea mai veche mănăstire din Eparhia Maramreșului și Sătmarului și-a sărbătorit hramul

de | feb. 4, 2019

Sâmbătă, 02 februarie 2019, sărbătoarea împărătească a Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au săvârşit, în fruntea unui sobor ales, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Moisei, cea mai veche mănăstire cu existenţă neîntreruptă din Eparhie, cu ocazia hramului de iarnă.

Din soborul de 21 de preoţi şi 6 diaconi au făcut parte: Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, fiu al satului Moisei, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. Ghelasie Maxim, consilier eparhial onorific cu probleme de silvicultură şi economul Mănăstirii Rohia, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, preoţii din Moisei, preoţi din Borşa şi din parohii de pe văile Vişeului şi Izei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Thelogos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.  Între credincioşi s-au aflat maici stareţe de la unele din cele 12 mănăstiri din zonă, monahi şi monahii, viceprimarul comunei Moisei, binefăcători ai mănăstirii, foarte mulţi tineri, mame cu copii, mulţi dintre ei urmărind Sfânta Liturghie din curtea mănăstirii, deoarece biserica era arhiplină.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a rostit. din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, un cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a zilei, iar apoi a vorbit credincioşilor despre prezenţa Maicii Domnului alături de Fiul ei în toată existenţa Lui pământească, înainte şi după ducerea Lui spre închinare la templu, unde a fost luat în braţe de deptul Simeon şi până la Răstignirea Sa pe Cruce. Dacă Iisus Hristos a avut-o pe Maica Sa alături în toată viaţa Sa pământească, la rândul Său, Dumnezeu este alături de noi în fiecare moment al vieţii noatre pe pământ şi până la plecarea noastră din lumea această, noi trebuind doar să Îi cerem ajutorul în rugăciunile noastre:

          „Mesajul Evangheliei de azi trebuie să încercăm să-l aprofundăm fiecare dintre noi, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Adevărata întâlnire, întâmpinare, între două persoane, este comunicarea vie, prin folosirea cuvintelor. Întâmpinarea Domnului presupune şi ea întâlnirea dintre două sau mai multe persoane. Noi, oamenii de azi, suntem o comunitate vie şi Dumnezeu aşa ne vrea, ca să nu fim singuri şi solidari, pentru că Dumnezeu este Unul în Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, şi între persoanele Sfintei Treimi există această colaborare, numită în Teologie colaborare intratrinitară. O colaborare şi o conlucrare duhovnicească. Aşa cum trebuie să fie şi între oameni pe pământ. Rugăm pe Dumnezeu ca să binecuvinteze viaţa noastră şi să fie aidoma cu viaţa sus în ceruri. O comuniune, dragoste şi iubire. Aceasta este sărbătoarea de astăzi, care ne îndeamnă pe noi, pe fiecare, să ne întâmpinăm unul pe celălalt cu bucurie, să-L întâmpinăm pe Dumnezeu şi pe Maica Domnului cu multă bucurie şi să-I chemăm în sufletele şi-n inimile noastre.”

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a oprit, apoi, la întâlnirea omului cu Dumnezeu, care se face cel mai bine în biserică, unde se revarsă asupra oamenilor darurile Duhului Sfânt:

          „Şi unde Îl întâlnim pe Dumnezeu cel mai mult? În Casa Lui. De aceea Le este atât de plăcut lui Dumnezue şi Sfinţilor Săi mersul la biserică duminica şi în sărbători, când familia noastră, formată din mamă, tată şi pruncuţi, merge să se închine lui Dumnezeu, ca şi cum a făcut Maica Domnului cu Pruncul în braţe şi Dreptul Simeon. Merg să se închine lui Dumnezeu, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Pentru  acest lucru mergem noi la biserică. Nu mergem că ni se oferă acolo nici confort, nici că ni se plăteşte, nici că primim daruri. Primim, în schimb, darul darurilor, primim darul Duhului Sfânt. De aceea mergem noi duminica şi în sărbători la biserică, ca să ne întâlnim cu Dumnezeu şi cu Sfinţii lui, când îi spunem lui Dumnezeu întocmai cum i-a spus Dreptul Simeon. Îi spunem rugăciune. Îi cerem lui Dumnezeu dar şi har. Îi cerem dar şi har pentru noi, pentru pruncuţii noştri, pentru familia noastră, pentru ţara noastră.”

Moisei – cea mai veche mănăstire din Episcopie

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor, după încheierea Sfintei Liturghii, despre vechimea Mănăstirii Moisei, cea mai veche mănăstire din Episcopie cu viaţă neîntreruptă de 400 de ani, precum şi despre noua biserică cu dimensiuni de catedrală ce fa fi construită aici, deoarece actuala biserică este neîncăpătoare în duminici şi sărbători, şi va primi destinaţia de paraclis. Anul acesta, de hramul Adormirea Maicii Domnului, va fi terminată noua trapeză. Va suferi completări arhitecturale şi una din clădirile existente.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat credincioşilor şi principalele realizări ale Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din anul care a trecut, din care cel mai important eveniment a fost hirotonirea întru Arhiereu a Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Cei doi Ierarhi au primit în dar din partea obştii şi a credincioşilor care bercetează Mănăstirea Moisei o icoană a Maicii Domnului.

Andei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA