Cea mai veche biserică din Municipiul Turda a fost resfințită de Mitropolitul Clujului

de | aug. 8, 2021 | Actualitatea religioasă

Biserica Parohiei Turda Nouă I a fost resfințită în Duminica a 7-a după Rusalii, 8 august 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Lăcașul de cult poartă hramul „Sfânta Treime” și cunoscut în zonă ca biserica șovagăilor (a tăietorilor de sare).

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă amenajată în proximitatea.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat despre discreția creștină:

La finalul predicii, Părintele Mitropolit Andrei l-a felicitat pe parohul bisericii, preotul Ioan Retegan și pe toți cei care i-au fost alături în lucrarea de restaurare și înfrumusețare a bisericii.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup vocal format din studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La momentul împărtășaniei baritonul Lucian Petrean a susținut un recital de cântări închinate Maicii Domnului.

Pentru toate realizările din timpul celor 30 de ani de preoție, părintele Ioan Retegan a primit „Crucea Transilvană pentru clerici”, cea mai înaltă distinctie a Mitropoliei Clujului, iar membrii consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Ortodoxe Turda Noua I a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al 17-lea, pe locul alteia mult mai vechi.

Ea a fost construită de românii ortodocși, muncitori ai salinei din Turda, după ce fosta biserică din lemn a fost incendiată în urma răscoalei nobilimii maghiare din Transilvania.

Astfel, pentru acordul de a-și ridica o biserică, românii s-au învoit să lucreze la salina turdeană.

Prezent la resfințirea bisericii, un reprezentat al primăriei și al  Salinei din Turda a reiterat legătura dintre biserica șovagăilor și Salina Turda și a încredințat că toți vizitatorii salinei vor fi îndrumați și către locașul de cult.

Zidăria bisericii a fost extinsă în anul 1988, ocazie cu care s-a dublat spațiul acesteia. Pictura a fost realizată în tehnica frescă de pictorul Petru Tegla.

Biserica a fost sfințită în 10 noiembrie 1996, iar în ultimii 6 ani locașul de rugăciune a trecut printr-un amplu proces de reabilitare atât exterioară, cât și interioară.

Din anul 1996 preot paroh al bisericii Turda Noua 1 este părintele Ioan Retegan.

La altarul acestei biserici a slujit în anul 1978 ca preot și actualul Mitropolit al Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Mai multe fotografii AICI. Foto: Marius Romilă și Arhid. Dan Văscu

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești,...