Cea mai veche biserică din Municipiul Turda a fost resfințită de Mitropolitul Clujului

de | aug. 8, 2021

Biserica Parohiei Turda Nouă I a fost resfințită în Duminica a 7-a după Rusalii, 8 august 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Lăcașul de cult poartă hramul „Sfânta Treime” și cunoscut în zonă ca biserica șovagăilor (a tăietorilor de sare).

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă amenajată în proximitatea.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat despre discreția creștină:

La finalul predicii, Părintele Mitropolit Andrei l-a felicitat pe parohul bisericii, preotul Ioan Retegan și pe toți cei care i-au fost alături în lucrarea de restaurare și înfrumusețare a bisericii.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup vocal format din studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La momentul împărtășaniei baritonul Lucian Petrean a susținut un recital de cântări închinate Maicii Domnului.

Pentru toate realizările din timpul celor 30 de ani de preoție, părintele Ioan Retegan a primit „Crucea Transilvană pentru clerici”, cea mai înaltă distinctie a Mitropoliei Clujului, iar membrii consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Ortodoxe Turda Noua I a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al 17-lea, pe locul alteia mult mai vechi.

Ea a fost construită de românii ortodocși, muncitori ai salinei din Turda, după ce fosta biserică din lemn a fost incendiată în urma răscoalei nobilimii maghiare din Transilvania.

Astfel, pentru acordul de a-și ridica o biserică, românii s-au învoit să lucreze la salina turdeană.

Prezent la resfințirea bisericii, un reprezentat al primăriei și al  Salinei din Turda a reiterat legătura dintre biserica șovagăilor și Salina Turda și a încredințat că toți vizitatorii salinei vor fi îndrumați și către locașul de cult.

Zidăria bisericii a fost extinsă în anul 1988, ocazie cu care s-a dublat spațiul acesteia. Pictura a fost realizată în tehnica frescă de pictorul Petru Tegla.

Biserica a fost sfințită în 10 noiembrie 1996, iar în ultimii 6 ani locașul de rugăciune a trecut printr-un amplu proces de reabilitare atât exterioară, cât și interioară.

Din anul 1996 preot paroh al bisericii Turda Noua 1 este părintele Ioan Retegan.

La altarul acestei biserici a slujit în anul 1978 ca preot și actualul Mitropolit al Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Mai multe fotografii AICI. Foto: Marius Romilă și Arhid. Dan Văscu

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...