Cele trei cercuri preoțești clujene, în ședință de lucru

de | mart. 28, 2019

Joi, 28 martie 2019, în Protopopiatul Ortodox Cluj II au avut loc întrunirile celor trei cercuri preoțești. Temele de discuție în cadrul fiecărui cerc au fost propuse de coordonatorii de cerc și au fost analizate în cadrul întrunirilor care s-au desfășurat în trei dintre bisericile arondate protopopiatului.

Preoții din Cercul Preoțesc I, al cărui coordonator este părintele Horea Petrea, și-a desfășurat activitatea împreună cu preoții din cercul preoțesc ,,Florești”, din Protopopiatul Cluj I, coordonat de părintele Marcel Andreica. Întrunirea a avut loc în biserica Mănăstirii ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Florești. Tema de dialog a fost ,,duhovnicul și duhovnicia”, prezentată de părintele Anastasie Berbecel, duhovnicul mănăstirii.

Pe lângă expunerea bogată în conținut și prezentată cu ajutorul videoproiecției, întrunirea comună a preoților din cele două cercuri a fost și un bun prilej de a aduce în atenție diverse aspecte ale duhovniciei întâlnite atât în pastorația credincioșilor din mediul urban cât și a celor din mediul rural. S-a insistat pe necesitatea desei Spovedanii și Împărtășanii, rolul preotului duhovnic fiind unul extrem de important în a-i apropia de credincioși de Sfântul Potir cu precădere în perioada Postului Mare.

Gazda Cercului Preoțesc II a fost Biserica ,,Buna Vestire” a parohiei cu același nume din cartierul Iris. Întâlnirea a avut două părți: în prima parte tema propusă de părintele Dorel Gălan, coordonatorul cercului, a fost ,,Comunicarea Bisericii în era tehnologiei”. Plecând de la date statistice actuale referitoare la utilizarea internetului și a rețelelor sociale în România, părintele Gălan, a prezentat câteva aspecte legate de impactul cumunicării în spațiul virtual, provocările dar și limitările acesteia. Spațiul virtual poate fi văzut drept câmp al misiunii si pastoratiei, mai ales ca peste 90% din tinerii români cu vârsta cuprinsă între 16-34 de ani sunt utilizatori de internet și prezenți pe rețelele de socializare. De asemenea s-au propus și câteva principii ale unei comunicări funcționale și de folos misiunii în mediul virtual.

În cea de-a doua parte, părintele Mihai Andrei Mureșan, doctor în teologie, profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și director adjunct al acestei instituții, precum și preot slujitor al parohiei ,,Buna Vestire”, a ilustrat în secventa pe care a moderat-o câteva principii exegetice aplicabile în cinci pasaje din Noul Testament, dificile din punctul de vedere al interpretării, argumentând expunerea sa teologic și patristic cu elemente extrem de actuale și bine documentate.

Cercul preoțesc III, coordonat de către părintele Ioan Turc, s-a întrunit în biserica Parohiei ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Borhanci. Tema principală de dezbatere în cadrul cercului preoțesc a vizat satul românesc și specificul pastorației în mediul rural. Părintele Mircea Man, gazda întrunirii, a susținut o meditație în cadrul careia a evocat importanța vieții religioase din mediul rural și modul în care comunitățile rurale au înțeles să prețuiască, să păstreze și să transmită mai departe tradițiile creștine specifice poporului român. Tema se înscrie în cadrul inițiativei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca anul 2019 să fie dedicat satului românesc.  De asemenea, Părintele Man a subliniat faptul că nu se poate face abstracție nici de fenomenele actuale ce se petrec în satele noastre, precum depopularea masivă a satelor, îmbătrânirea accentuată, denaturarea vieții moral-religioase sau acțiunea prozelitistă susținută a sectelor neoprotestante. Remarca finală a constat într-un îndemn adresat preoților de a păstra și de a implementa în cadrul activităților parohiale din parohiile protopopiatului elemente ale tradiției creștine românești  autentice din spațiul rural cu scopul de a recupera și reafirma generațiilor tinere identitatea de români creștini ortodocși.

La întrunirile celor trei cercuri a participat și părintele Alexandru-Constantin Ciui, protopopul Municipiului Cluj-Napoca, care a ținut să le mulțumească preoților pentru disponibilitatea participării la aceste activități iar coordonatorilor și părinților gazdă pentru organizarea evenimentelor. Totodată, părintele protopop a propus ca una dintre activitățile cercurilor preoțești programate pentru acest an să se desfășoare în mediul rural, în unul dintre satele care au dat poporului român adevărate valori culturale și spirituale și acolo unde acestea încă mai sunt păstrate.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA