Întemeiat la 2 februarie 1920 sub titulatura Institutul de Istorie Națională și plasat sub egida Universității din Cluj, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca este cunoscut drept cel mai vechi institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe.
Institutul s-a afirmat de-a lungul deceniilor prin misiunea sa, devenind o instituție de excelență în cercetarea istorică, în prezent desfășurându-și activitatea sub egida Academiei Române.
Afirmat încă din primii ani ai existenței sale în câmpul cercetării istorice grație unor personalități cu o formație științifică solidă și de anvergură internațională, Institutul de Istorie „George Barițiu” a urmărit consecvent de-a lungul timpului obiectivele majore ale istoriografiei românești, dintre care cel mai important a fost publicarea documentelor istorice sub formă de corpusuri de izvoare pe diferite teme și epoci istorice. Prin inițiativele lansate, Institutul își propune să se promoveze nu doar la nivelul comunității academice ci și la cel al publicului larg, care este puțin familiarizat cu specificul muncii istoricilor (cu „laboratorul sau atelierul istoricului”), publicul larg luând contact întotdeauna doar cu produsul finit (cărți, etc.)
Despre menirea institutului, modalitatea de funcționare și opera tipărită am discutat cu Dr. Mircea Gheorghe Abrudan în cadrul ediției din 5 februarie a emisiunii Viața Bisericii.
