Centenar. Institutul de Istorie „George Barițiu” în prezent

de | feb. 6, 2020

Întemeiat la 2 februarie 1920 sub titulatura  Institutul de Istorie Națională și plasat sub egida Universității din Cluj, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca este cunoscut drept cel mai vechi institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe.

Institutul s-a afirmat de-a lungul deceniilor prin misiunea sa, devenind o instituție de excelență în cercetarea istorică, în prezent desfășurându-și activitatea sub egida Academiei Române.

Afirmat încă din primii ani ai existenței sale în câmpul cercetării istorice grație unor personalități cu o formație științifică solidă și de anvergură internațională, Institutul de Istorie „George Barițiu” a urmărit consecvent de-a lungul timpului obiectivele majore ale istoriografiei românești, dintre care cel mai important a fost  publicarea documentelor istorice sub formă de corpusuri de izvoare pe diferite teme și epoci istorice. Prin inițiativele lansate, Institutul   își propune să se promoveze nu doar la nivelul comunității academice ci și la cel al publicului larg, care este puțin familiarizat cu specificul muncii istoricilor (cu „laboratorul sau atelierul istoricului”), publicul larg luând contact întotdeauna doar cu produsul finit (cărți, etc.)

Despre menirea institutului, modalitatea de funcționare și opera tipărită am discutat cu Dr. Mircea Gheorghe Abrudan în cadrul ediției din 5 februarie a emisiunii Viața Bisericii.

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Centenar. Institutul de Istorie „George Barițiu” în prezent
Centenar. Institutul de Istorie „George Barițiu” în prezent
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Atenție, sus se lucrează mântuirea voastră

Atenție, sus se lucrează mântuirea voastră

Înregistrarea ediției din 28 noiembrie 2023 a emisiunii „Împreună-lămuriri pe cale”, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul ASCOR Cluj-Napoca încearcă să deslușească înțelesuri ale unor...

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P6

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00 - 20:22. Taina Spovedaniei a fost instituită în...

Drama unei vieți (ne)libere | Duminica a 30-a după Rusalii

Drama unei vieți (ne)libere | Duminica a 30-a după Rusalii

Ev. Luca 18, 18-27 Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor „Şi L-a întrebat un dregător, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci? Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu. Ştii poruncile: Să nu...