Centenarul Marii Uniri, în parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului”

de | dec. 3, 2018

Sărbătorirea centenarului Marii Uniri în parohia „Adormirea Maicii Domnului”-având ca invitat special pe dl.prof. univ. dr. IOAN BOLOVAN-2 decembrie 2018

Împodobită de sărbătoare, cu aranjamente florale și panglici în cele 3 culori ale drapelului românesc care mărginesc fiecare icoană de pe catapeteasmă, parohia „Adormirea Maicii Domnului” l-a primit pe invitatul special dl. prof. univ. dr.IOAN BOLOVAN, membru corespondent al Academiei Române, prorector al Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca pentru a celebra centenarul Marii Uniri. În cadrul Sfintei Liturghii, domnia sa a adresat credincioșilor prezenți prelegerea-„Formarea României Mari văzută în 3 D-Democrație, Demnitate, Diplomație”.

O voce puternică a urbei noastre, domnul profesor Ioan Bolovan este o personalitate de un înalt calibru intelectual, foarte documentat, de o cultură impresionantă, un om ilustru care reprezintă neamul nostru românesc, un bărbat vrednic după inima lui Dumnezeu, crescut pe lângă strana bisericii care  împletește în caracterul dânsului o minte strălucită și o inimă de aur.

Formarea României Mari, a statului național,la sfârșitul primului război mondial nu a fost un cadou al marilor puteri ci un rezultat al jertfei multor generații de români, prin puterea și miracolul bunului Dumnezeu care a făcut ca mica Românie să-și dubleze teritoriul și populația. Aceasta s-a realizatla sfârșitul anului 1918 în două luni din martie până la 1 decembrie prin unirile succesive de la Chișinău în 27 martie, de la Cernăuți în 28 noiembrie și de la Alba Iulia în 1 Decembrie,prin democrație, cu demnitate și diplomațieși a făcut ca România să-șimerite locul bine meritat pe care îl dețineastăzi în lume. Prin democrație, fiind consultațiaproape toți locuitorii României și Transilvaniei să-și exprime dorința de unire. Prindemnitate, responsabilitateși dorința de a-și lua soarta în propriile mâiniromânii au hotărât indiferent cum vor decide marile state,au hotărât mai bine să piară decât să rămână sclavi în vechiul stat din care făceau parte. A treia latură a realizării Marii Uniri a fost diplomația.A fost nevoie ca acest mecanism democratic prin care s-a înfăptuit unirea să fie consimțitșidin punct de vedere a dreptuluiinternațional prin tratatele de pace în urma Conferinței de la Paris. A fost nevoie de un efort diplomatic extraordinar, de sacrificii ale bărbaților de stat care s-au făcut acolo în slujba interesului național.

În concluzie lecția marii uniri s-a realizat prin 3 D- democrație, demnitate și diplomație pe care trebuie să-i avem în vedere și în următorii 100 de ani pentru ca generația care va urma să spună că ne-am făcut pe deplin datoria.

La mulți ani România, la mulți ani români!

În final vrednicul părinte paroh protopop Dan Hognogi a dat slavă lui Dumnezeu pentru România, pentru neamul românesc, pentru frații români de pretutindeni și pentru bărbații iluștri care ne reprezintă ca și dl. prof. univ. Ioan Bolovan, pe care am avut onoarea să-l avem printre noi și care și-a făcut timp să ne bucure inima și pe care l-a invitat să mai revină la noi în parohie.

Liliana Derevici

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...