Centenarul nașterii Arhiepiscopului Justinian Chira | Liturghie și Parastas la Mănăstirea Rohia

de | mai 28, 2021

Vineri, 28 mai 2021, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian Chira, cel care a fost Întâistătător al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului (1990-2016), Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului (1973-1990) şi stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia (1944-1973).

Momentul duhovnicesc a fost marcat la Mănăstirea Rohia, prin Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la care au asistat Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

​Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, fiu duhovnicesc al Rohiei, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Emil Andrei Pop, inspector eparhial, fost diacon al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, fost diacon al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Univ. Dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul”, nepot al Preasfinţitului Justinian, Arhid. Gherasim Nap și Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social.

​La ectenia pentru cei adormiți Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârșit pomenirea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, în faţa portretului al celui care şi-a îngemănat rugăciunile şi nopţile de veghe, împreună cu Maica Domnului, pentru Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia.

​Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

​Un număr impresionant de stareţi şi stareţe, monahi şi monahii, peste 100 de preoţi de mir şi sute de credincioşi au venit din Maramureş, Sătmar, Cluj, Bistriţa şi Sălaj ca să-i aducă un omagiu în ziua sa de naştere.Între ei s-au aflat primarul Mitru Leşe al oraşului Târgu Lăpuş şi alte persoane importante din toate sferele vieţii sociale şi economice din judeţ şi din judeţele vecine, care au beneficiat de apreciere şi de un sfat bun din partea marelui Ierarh al Maramureşului şi Sătmarului şi pe care l-au vizitat la Cluj, pe vremea vicariatului de acolo (1973-1990), Rohia sau Baia Mare (1990-2016).

Parastas la mormântul Părintelui Arhiepiscop Justinian

​După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul au fost urmaţi, cu lumânări aprinse în mâini, de întreg soborul de preoţi, monahi şi monahii şi poporul drept credincios, la mormântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, unde a fost oficiată Slujba Parastasului.

Gânduri la un veac de la naştere

​Înaltpresfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt evocator, intitulat „Arhiepiscopul Justinian Chira – Părintele duhovnicesc al unui ținut”.

​„Eram încă copil pe când el era stareț la Rohia. Nici nu știam că există și alți stareți. Cei ce aveau nedumeriri și necazuri se duceau la starețul de la Rohia și acela, fiind omul lui Dumnezeu, le ajuta să și le rezolve. Desigur, lucrul acesta se întâmpla cu oamenii sinceri în căutările lor. Secole îndelungate, când noi, românii transilvăneni, nu aveam nici voievozi, nici dascăli, nici nobili, el, preotul Bisericii lui Hristos, ne-a fost de toate: și îndrumător, și părinte, și învățător, și mângâietor. El niciodată nu ne-a părăsit. S-a născut dintre noi, a crescut și a trăit cu noi. A gustat împreună cu noi bucuriile și necazurile. Toți intuiam că avem de a face cu omul lui Dumnezeu, cu un părinte care are îndrăzneală să mijlocească pentru noi, ca un îndrumător duhovnicesc care ne limpezea nedumeririle. Nevinovăția „copilărească” pe care i-o conferea viața de rugăciune ne fascina pe toți.

Vlădica Justinian a fost un veritabil „voievod” al Maramureșului, venit din alte vremuri, grele, dar frumoase, și un reprezentant al unei lumi inefabile. S-a mutat la Domnul pe 30 octombrie 2016, fiind regretat de către noi, toți cei ce l-am iubit și l-am admirat. Multe lucruri bune se pot spune despre Arhiepiscopul Justinian. Eu mă voi opri doar la trei: a fost un mărturisitor pentru Domnul Hristos și pentru Biserica Ortodoxă; a fost omul dragostei și al îngăduinței; a fost un om în jurul căruia a adiat zefirul sfințeniei”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Cuvânul poate fi citit, integral, AICI

​Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit, apoi, despre personalitatea Înaltpreasfinţitului Justinian Arhiepiscopul, despre realizările pe care le-a obţinut ca Întâistătător al Eparhiei, despre ceea ce edifică Eparhia ca să îi cinstească memoria prin purtarea numelui: Fundaţia „Justinian Arhiepiscopul”, moştenitoarea de drept a bunurilor spirituale şi materiale legate de personalitatea sa, biblioteca Mănăstirii Rohia, pe care a întemeiat-o şi al cărui nume îl poartă acum, sala de la Centrul Eparhial, în care primea colindătorii şi personalităţi de seamă ale culturii îi poartă numele, Domeniul Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar Nord din Baia Mare şi apoi Sala Bizantină de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, ambele se numesc „Justinian Arhiepiscopul”. Între lucrurile care au menirea de a-i păstra memoria şi recunoştinţa se numără reabilitarea casei în care s-a născut şi a crescut în tinereţe, devenită casă memorială, prin grija Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul”, amplasarea unei statui din bronz lângă casa memorială, care vor fi binecuvântate mâine, sâmbătă 29 mai 2021, emiterea Ordinului „Justinian Arhiepiscopul” pentru clerici, a Ordinului „Justinian Arhiepiscopul” pentru mireni, precum şi Medalia omagială „Justinian Arhiepiscopul”, toate acestea în parteneriat cu Mănăstirea Bârsana.

Sâmbătă va fi resfinţită biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, locul unde a fost botezat şi s-a rugat în tinereţe, biserică restaurată, consolidată și pusă în valoare cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, proiect iniţiat de preotul paroh Daniel Vasile Pop.

„Să arătăm iubirea pe care ne-a arătat-o Înaltpreasfințitul Părinte Iustinian, să preţuim moştenirea pe care ne-a lăsat-o şi să o păstrăm intactă de acum înainte”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

​După încheierea Sfintei Liturghii, Pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul” a prezentat cartea „Colo′n sus în vremea aceea”, ediţia a II-a revăzută, cu o prefaţă scrisă de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, apărută sub egida Fundaţiei, în capitolele căreia se găsesc mărturisiri ale Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, ecouri din pridvoarele Rohiei, însemnări din cartea de Aur, de pe Sfânta Evanghelie, prezentări din volumul manuscris „Comoarea mea”, însemnări şi mesaje de la cei mai importanţi oameni care au adăstat la Rohia, o colecţie mare de autografe şi nenumărate poze din timpul şederii la Rohia, Cluj şi Baia Mare.

Mulţumirile pentru cei care s-au implicat în acest eveniment comemorativ și duhovnicesc au aparţinut Arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, care s-a adresat tuturor oaspeţilor.

Mai multe fotografii AICI

Sursă text: Andrei Fărcaş / Revista „Graiul Bisericii Noastre”

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA