Centenarul Spitalului Militar de Urgență „dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca

de | oct. 4, 2019

100 de ani de la înființarea Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, din Cluj-Napoca, au fost sărbătoriți vineri, 4 octombrie 2019, printr-o serie de manifestări, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei şi a oficialităților civile și militare, printre care şefi ai instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În deschiderea manifestărilor, începând cu ora 10:00, a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative, în curtea sediului instituției, în prezența oficialităților militare și civile.

Apoi, a avut loc un ceremonial religios și militar în cadrul căruia Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat o slujbă de mulțumire și a sfințit placa comemorativă ce marchează cei 100 de ani de existență ai spitalului militar clujean. Totodată, a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și felicitare, cu prilejul acestui moment festiv. Alături de ierarh au slujit: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, și părintele Radu Cotuțiu, preot militar în cadrul IJJ Cluj și slujitor al capelei spitalului.

 

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” comandantului Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, colonelul medic Doina Baltaru.

La rându-i, col. medic Doina Baltaru, comandantul spitalului, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Andrei și i-a oferit o plachetă aniversară.

Ceremonialul militar-religios s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare formată din efective ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj.

Evenimentul a continuat în sala de conferințe a spitalului, unde au fost rostite alocuțiuni festive dedicate centenarului.

Au rostit alocuțiuni: secretarul de stat și șeful Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale, Mihai Dan Chirică; șeful Direcției medicale MApN, colonel medic conf. univ. dr. Dragoș-Marian Popescu; prefectul județului Cluj, dr .ing. Ioan Aurel Cherecheș; Comandantul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”,general maior dr. Virgil Ovidiu Pop; primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc; vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár; decanul Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Anca Buzoianu; și comandantul Spitalului Militar de Urgență, colonel medic Doina Baltaru.

De asemenea, a avut loc o ceremonie militară de înaintare în grad și de acordare a diferite decorații și distincții militare, precum și plachete aniversare.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat zilele trecute decretul de decorare a Spitalului Militar de Urgenţă din Cluj-Napoca, astfel șeful statului a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, în semn de „apreciere a rezultatelor remarcabile obţinute în activitatea de asigurare a stării de sănătate a militarilor Armatei României, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical”. Ordinul a fost înmânat de secretarul de stat Mihai Dan Chirică.

Manifesările dedicate centenarului spitalului au continuat în după-amiaza zile cu o sesiune de comunicări, intitulată: „Inovație și provocare în medicina militară clujeană”.

„Aniversarea celor 100 de ani de la înființarea primului spital militar românesc din Cluj reprezintă pentru noi un prilej de a ne exprima respectul și recunoștința față de înaintașii noștri. Importanța acestui spital în asigurarea medicală a armatei în perioada de reorganizare de după actul Marii Uniri, în tmpul campaniilor militare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ne obligă la menținerea unei performanțe înalte a actului medical. Dubla calitate de medici și ofițeri ne impune o atitudine deontologică față de pacienți și cultivarea sentimentelor naționale, a conștiinței misiunii specifice.”, a spus comandantul spitalului, colonelul medic Doina Baltaru.

Istoric

Înființarea Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca este legată de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918; la două luni de la acest eveniment se hotărăște de către administrația română din Cluj, prin Ordinul Consiliului Dirigent din data de 1 februarie 1919, preluarea de către Garda Națională Română a Spitalului de Zonă Interioară nr. 400 de la fosta armată austro-ungară.

La data de 28 mai 1919, potrivit ordinului nr. 15015/1919 al Marelui Stat Major, spitalul primește denumirea de Spitalul Militar al Corpului 6 Armată cu sediul în garnizoana Cluj.

Astăzi, Spitalul Militar de Urgență poartă numele ilustrului general medic Constantin Papilian, participant la campania armatei române pe frontul de răsărit, în cadrul Regimentului 431 Vânători de munte, dislocat în zona de operațiuni caucaziene.

Din anul 2001 spitalul a fost declarat prin ordin comun al ministrului apărării și ministrului sănătății publice, Spital Militar de Urgență.

În incinta unității medicale există o capelă ortodoxă, unde slujește părintele Radu Cotuțiu, preot militar în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj.

Spitalul militar se află în subordinea și administrarea Direcției Medicale a Ministerului Apărării, care acordă servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pe baza contractelor de furnizare încheiate cu CASAOPSNAJ.

Mai multe fotografii AICI 

100 de ani de la înființarea Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, din Cluj-Napoca, au fost…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 4 octombrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA