Preoţii din Cercul pastoral-misionar Ilva Mică, coordonaţi de pr. Iuliu Brici, s-au întâlnit în Duminica a 22-a după Rusalii în Parohia Parva din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 16.00, în Biserica nouă cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, în prezenţa a numeroşi credincioşi, soborul celor 12 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Florin Marius Nalaţ, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr. Ştefăniţă Potra de la Parohia Ilva Mică I a vorbit credincioşilor „Despre viaţa viitoare”, plecând de la ultimele două articole ale Simbolului de Credinţă Niceo-Constantinopolitan, „Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie”. Părintele a mai subliniat că viaţa viitoare este expresia nemuririi dăruite de Dumnezeu sufletului prin suflarea de viaţă. În încheiere, părintele paroh Florin Marius Nalaţ a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, iar credincioşii au fost miruiţi.

Această seară duhovnicească din Parohia Parva se încadrează în activitatea misionară a Cercului preoţesc Ilva Mică, prin care Mântuitorul Iisus Hristos este mărturisit în parohiile arondate cercului.

Date privitoare la istoricul Parohiei Parva

Biserica Parohiei Parva cu hramul „Buna-Vestire” a fost construită din lemn între anii 1960-1963 şi a fost sfinţită la 15 septembrie 1963 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu şi Episcopul – vicar Iustinian Chira Maramureşanul. Între anii 1989-1993, biserica a fost pictată în tehnica tempera de către pictorul Dumitru Pascari în timpul păstoririi pr. Găvruş Remus şi resfinţită în 1993 de către Preasfinţitul Irineu Pop Bistriţeanul.

Întrucât biserica din lemn s-a şubrezit, credincioşii au hotărât să dureze o alta din cărămidă pe fundaţie de beton, a cărei piatră de temelie a fost aşezată prin rugăciunile Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la 29 iunie 2011, şi care poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului”. În 29 iunie 2018, la şapte ani după punerea pietrei de temelie, Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, a binecuvântat lucrările realizate la noua biserică parohială din Parva. În prezent, slujbele sunt oficiate în noul locaş de cult construit în stil bizantin, care este pregătit pentru pictare.

Înainte de a începe construirea noii biserici, în Parohia Parva s-a ridicat şi o nouă casă parohială, prin purtarea de grijă a preotului paroh Florin Marius Nalaţ şi cu eforturile credincioşilor din parohie.

Pr. Cornel Coprean