Cerc preoţesc în parohia Poienile Zagrei

de | iul. 29, 2018

Preoţii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Vasile Dan, s-au întâlnit în Duminica a 9-a după Rusalii în Parohia Poienile Zagrei din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 17.00, în Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, soborul celor 10 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Ovidiu-Teodor Oltean, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr. Vasile Dan de la Parohia Mocod a vorbit credincioşilor despre bucuria creştină ca stare naturală a omului credincios şi a argumentat scripturistic şi patristic prezentarea sa. Părintele a mai subliniat că starea de bucurie duhovnicească este o rugăciune continuă a creştinului, la care ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel când zice: „Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat” (I Tes. 5, 16-17). La final, părintele paroh Ovidiu Oltean a mulţumit preoţilor prezenţi, iar credincioşii prezenţi au fost miruiţi.

Seara duhovnicească de la Poienile Zagrei continuă activitatea misionară a Cercului preoţesc Mocod, iar următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc va avea loc în Duminica a 12-a după Rusalii în Parohia Aluniş.

Biserica Parohiei Poienile Zagrei cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, care datează de la începutul secolului al XX-lea, a fost sfinţită la data de 12 iulie 1908. Catapeteasma altarului a fost  împodobită cu icoane lucrate la Viena, pe cheltuiala credincioşilor parohiei. În anul 1966 biserica a fost pictată în tehnica tempera, iar apoi de-a lungul anilor s-au desfăşurat mai multe lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare a sfântului locaş.

În data de 3 octombrie 1982 biserica a fost  resfinţită de Episcopul – vicar Justian Chira Maramureşanul al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În cursul anului 2010 s-au executat lucrări de renovare şi restaurare exterioară a bisericii, pentru ca în anii următori să fie înfrumuseţat şi Sfântul Altar. În prezent, biserica este supusă lucrărilor de pictare în tehnica frescă, aşa cum ne-a informat părintele paroh Ovidiu-Teodor Oltean.

Pr. Cornel Coprean

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Sute de credincioși dejeni au participat în Duminica Cincizecimii, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii. Manifestarea continuă o veche tradiție din Ardeal având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător la...