Cerc preoţesc în parohia Poienile Zagrei

de | iul. 29, 2018

Preoţii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Vasile Dan, s-au întâlnit în Duminica a 9-a după Rusalii în Parohia Poienile Zagrei din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 17.00, în Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, soborul celor 10 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Ovidiu-Teodor Oltean, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr. Vasile Dan de la Parohia Mocod a vorbit credincioşilor despre bucuria creştină ca stare naturală a omului credincios şi a argumentat scripturistic şi patristic prezentarea sa. Părintele a mai subliniat că starea de bucurie duhovnicească este o rugăciune continuă a creştinului, la care ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel când zice: „Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat” (I Tes. 5, 16-17). La final, părintele paroh Ovidiu Oltean a mulţumit preoţilor prezenţi, iar credincioşii prezenţi au fost miruiţi.

Seara duhovnicească de la Poienile Zagrei continuă activitatea misionară a Cercului preoţesc Mocod, iar următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc va avea loc în Duminica a 12-a după Rusalii în Parohia Aluniş.

Biserica Parohiei Poienile Zagrei cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, care datează de la începutul secolului al XX-lea, a fost sfinţită la data de 12 iulie 1908. Catapeteasma altarului a fost  împodobită cu icoane lucrate la Viena, pe cheltuiala credincioşilor parohiei. În anul 1966 biserica a fost pictată în tehnica tempera, iar apoi de-a lungul anilor s-au desfăşurat mai multe lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare a sfântului locaş.

În data de 3 octombrie 1982 biserica a fost  resfinţită de Episcopul – vicar Justian Chira Maramureşanul al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În cursul anului 2010 s-au executat lucrări de renovare şi restaurare exterioară a bisericii, pentru ca în anii următori să fie înfrumuseţat şi Sfântul Altar. În prezent, biserica este supusă lucrărilor de pictare în tehnica frescă, aşa cum ne-a informat părintele paroh Ovidiu-Teodor Oltean.

Pr. Cornel Coprean

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...