Cerc preoţesc pe Valea  Bârgăului

de | mai 5, 2019 | Actualitatea religioasă, Uncategorized

Preoţii de pe această vale „ colţ de rai”, s-au întâlnit la  biserica din Parohia Mijlocenii Bârgăului, preot paroh Mihai Moldovan, la Cerc pastoral, prezenţi fiind toţi cei 17 preoţi parohi în frunte cu P.C Pr. Protopop Alexandru Vidican.

Tema stabilită de comun acord cu responsabilul de cerc, preot Ioan Jauca a fost : „Anul omagial al satului românesc” susţinută de pr. paroh Mihai Moldovan.

În cadrul conferinţei s – a elogiat şi pomenit preoţii de mare  valoare care au păstorit în această parohie, vrednicul de pomenire părintele Augustin Pop care a păstorit peste 45 de ani şi care în octombrie 1944 a fost condamnat de puterea hortistă la împuşcare cu alţi 7 credincioşi pentru motivul că erau buni români.

Într– o noapte rece de octombrie au fost duşi şi împuşcaţi rând pe rând şi aruncaţi cu grabă într-o groapă comună.

Părintele Augustin a fost împuşcat în cap, glontele ieşind pe lângă ochi, dar cum soldaţii erau grăbiţi s-au dus după alţii să-i aducă pentru a fi împuşcaţi. Părintele cu slabe puteri s-a târât cum a putut lângă nişte garduri şi Dumnezeu l-a salvat pentru a putea da mărturie de atrocităţile hortiste.Ajuns într-un târziu acasa la Mijlocenii Bârgăului,  cu tratament şi voia lui Dumnezeu, a mai trăit 15 ani, continundu-şi activitatea de preot.

Al doilea preot legendar a fost şi părintele Eugen Trif care a păstorit după Pop Augustin şi care a lăsat în urmă, plecând prea devreme, o parohie curată şi omogenă fără „ buruieni şi spini” şi care enoriaşii îl pomenesc cu mult drag şi dor.

La finalul Conferinţei P.C Pr. Protopop Alexandru Vidican i-a îndemnat pe preoţi şi credincioşi să nu uite valorile spirituale şi dâra de lumină lăsată de personalităţile istoriei şi de preoţii rămaşinemuritori în amintirea enoriaşilor.

 

Pr. Emanuel Vidican

Ultimele articole

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...