Ceremonie religioasă și militară de Ziua Națională a României, la Cluj-Napoca

de | dec. 1, 2019

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită duminică, 1 decembrie 2019, în oraşele ţării printr-o suită de manifestări religioase şi militare. În toate bisericile ortodoxe au fost oficiate slujbe de Te Deum și de pomenire a eroilor neamului.

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujba de Te Deum a fost oficiată la finalul Sfintei Liturghii, de la ora 12:00, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cu acest prilej, ierarhul a rostit un cuvânt evocator.

„În anul acesta s-a potrivit ca Ziua Națională să fie duminica, zi importantă, și sufletește mergem cu gândul înapoi, atunci, la 1 decembrie 1918, și realizăm câtă bucurie, câtă euforie a fost pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia. Sunt 101 ani de când a avut loc Adunarea de la Alba Iulia. […] Noi încercăm ca aceste sentimente să le resuscităm în sufletele noastre: dragostea față de țară și față de toate darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat peste aceste plaiuri.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

 

La acest moment de rugăciune au participat autorități militare și civile, oameni de cultură, profesori, istorici, teologi și numeroși clujeni.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale au continuat în Piața Avram Iancu, unde, de la ora 12:30, a avut loc ceremonia oficială, care a debutat cu intonarea Imnului Național. Un tricolor de mari dimensiuni a fost desfăşurat pe faţada Cercului Militar din Cluj-Napoca în timpul intonării imnului.

În cadrul manifestării prilejuite de împlinirea a 101 ani de la Unirea Transilvaniei cu România, au rostit alocuțiuni prefectul județului Cluj, dr. ing. Ioan-Aurel Cherecheș și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Pentru noi, clujenii, această zi are o importanţă cu atât mai mare cu cât Clujul este considerat, pe bună dreptate, inima culturală și economică a Transilvaniei, o inimă care a reînceput să bată românește după Marea Unire, așa cum o dovedește tradiția impresionantă a unor instituții-reper pentru comunitatea noastră și pentru întreaga țară. Este vorba despre: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu», Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și de Academia de Muzică «Gheorghe Dima», care se situează pe primul loc în ierarhia națională, în domeniile lor de activitate și care aniversează anul acesta centenarul educației academice în limba română. Dar și de Teatrul Național «Lucian Blaga» și de Opera Națională Română, care aniversează, de asemenea, centenarul reprezentațiilor artistice în limba română.”, a spus prefectul Ioan-Aurel Cherecheș.

 

 

Au defilat peste 400 de militari cu 64 de mijloace tehnice militare și de intervenție din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Jandarmeriei, Societății Naţionale de Cruce Roşie şi Poliţiei Locale. De asemenea, Piaţa Avram Iancu a fost survolată de patru avioane MIG -21 Lancer de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

La finalul ceremoniei, la care a participat și Mitropolitul Andrei, alături de oficialitățile județului și mii de clujeni, a avut loc un foc de artificii de zi în culorile drapelului României.

Mai multe fotografii AICI 

Duminică, 1 decembrie 2019, de Ziua Națională a României, în toate bisericile ortodoxe din ţară au fost oficiate slujbe…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 1 decembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA