Charles Dickens – scrisul ca medicament

de | ian. 6, 2021

Născut la 7 februarie 1812 și decedat la data de 9 iunie 1870, scriitorul englez cel mai reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea a avut o viață ale cărei peripeții l-au inspirat adesea în scris. Născut în Portsmouth, Hampshire, fiul lui John și al Elisabetei, făcea parte dintr-o familie ce se înscria în ceea ce era cunoscut în epocă sub sintagma de nobilimea de mijloc. Din această pricină, va avea o primă parte a copilăriei extrem de fericită, marcată de lecturi frumoase și educația primită la o școală privată.

            Faptul că tatăl va pierde o mare sumă de bani în distracții, va schimba viața tânărului Charles John Huffam Dickens. Familia va fi trimisă la închisoarea datornicilor, iar el, de la vârsta de 12 ani, va fi nevoit să muncească timp de câte zece ore pe zi la fabrica de ghete a lui Warren, pentru a primi câte șase șilingi pe săptămână. Cu salariul primit își va ajuta în tot acest timp familia și va achita chiria. O moștenire venită pe neașteptate din partea unor rude ale tatălui, va redresa situația întregii familii. Părinții săi vor fi eliberați, însă mama nu-l va aduce acasă, cum se aștepta copilul, ci va admite ca el să lucreze în continuare la acea fabrică. Experiența de aici îl va marca pentru întreaga viață. Îl va forța să se maturizeze prematur și să vadă lumea cu alți ochi. După ce va deveni adult, Charles va scrie despre situația grea a celor în mijlocul cărora a copilărit, poveștile lor de viață devenind teme de-a dreptul recurente ale întregii sale opere.

            Încetul cu încetul, tânărul va urca pe scara socială. Astfel, în anul 1827, va începe să lucreze într-un birou de avocatură, având șansa de a îmbrățișa această profesie. Nu se va regăsi însă aici, astfel că, după ce va munci o vreme ca stenograf la tribunal, va deveni ziarist. Va publica în periodicele engleze mai multe texte, sub pseudonimul Boz. Tot din această perioadă datează și primul său roman, intitulat: The Pickwick Papers.

            În 1833, va publica de asemenea prima povestire, în Monthly Magazine, cu același pseuodonim. Va scrie cu consecvență astfel de texte, ce vor fi reunite în anul 1836 într-un volum. Tot atunci, Charles Dickens a deveni editor la revista Bentley’s Miscellany, rămânând aici vreme de trei ani. Cei de aici îi vor pubica lucrări precum Oliver Twist, în 1838 și Viața și aventurile lui Nicholas Nickleby, în 1839.

            În paralel cu viața scriitoricească, viața sa amoroasă va cunoaște suișuri și coborâșuri. Se va căsători la 2 aprilie 1836 cu Catherine Hogarth, cu care vor avea împreună zece copii. Cei doi vor divorța în anul 1868, dar vor locui împreună până la moarte.

            În 1842, Charles va întreprinde prima sa călătorie în Statele Unite. Aici va înființa un ziar numit Daily News și va incrimina sclavia, fapt ce-i va aduce numeroase critici din partea oamenilor locului. Un an mai târziu, va edita o frumoasă povestire dedicată Crăciunului. Emoționantă, povestea bătrânului zgârcit Scrooge și metamorfoza acestuia, va face furori. Va cunoaște repetate ediții și va rămâne un text nemuritor al literaturii universale. Până în zilele noastre, istorisirea a fost reeditată de sute de ori, tradusă și ecranizată.

În 1850, va publica celebrul David Copperfield, care-i va pecetlui faima. Patru ani mai târziu, va publica sub formă de foileton, romanul social Hard Times, ce nu va avea însă succesul celor anterioare. Vor urma Povestea a două orașe în 1859 și Marile speranțe, în 1860-1861.            Anul 1868 va fi cel în care scriitorul va întreprinde o a doua călătorie în Statele Unite. Va fi surprins de modificările aduse de război. Tot atunci, va călători în Scoția și Irlanda.

            Un episod interesant, ce merită evocat este cel petrecut la 9 iunie 1865. Atunci, este parte al unui accident de cale ferată. Cele șase vagoane ale trenului în care se găsea, vor aluneca peste un pod pe care-l traversau. Singurul vagon de clasa întâi ce va rămâne pe șine, va fi cel în care se afla el. Emoțiile trăite în clipele în care aștepta sosirea ajutoarelor și se ruga, îl vor determina să vadă altfel viața, însă îl vor șubrezi de asemenea din punct de vedere emoțional.

            Scriitor iubit și popular, el va avea mai multe întâlniri cu publicul în decursul vieții sale și va fi interesat de modul în care cititorii se raportau la scrierile lui. Aceste evenimente sociale vor fi însă și cele care vor contribui la deteriorarea stării lui de sănătate și vor duce în cele din urmă la decesul său, survenit la data de 9 iunie 1870, în urma unui atac de cord. Va fi înmormântat în Colțul Poeților din Catedrala Westminter.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Charles Dickens – scrisul ca medicament
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/maxim-morariu/" target="_self">Protos. Maxim Morariu</a>

Protos. Maxim Morariu

Doctor în teologie al Faculății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale Angelicum din Roma (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,,Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate, Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-est” (2016), Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), și a studiat la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad, precum și la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Italia. A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 32 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (2 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei Astra Salvensis, recunoscută la nivel internațional, secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud). Ca om de radio realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița) și colaborează cu portalul doxologia.ro. Începând cu anul 2022 este de asemenea eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec (Canada).

Emisiuni recente

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

  Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea (sau înfăptuirea) tămăduirii prin iubire, aspecte privind: Procesul tămăduirii și lucrarea terapeutică duhovnicească în scrierile unor teologi contemporani bazate pe...

Despre rugăciune

Despre rugăciune

Și în cadrul acestei emisiuni vom discuta despre rugăciune - o lucrare de căpetenie pentru viața noastră duhovnicească. Rugăciunea are și un caracter particular și unul public, ambele într-o strânsă legătură. Prin practicarea rugăciunii Dumnezeu este chemat în viața...