Charlotte Brontë – autoarea romanului englez ,, Jane Eyre”

Romancieră și poetă engleză, sora mai mare a celorlalte două scriitoare: Emily Brontë și Anne Brontë. Charlotte Brontë, care obișnuia să folosească pseudonimul de Currer Bell, este cunoscută pentru cartea ei Jane Eyre, unul dintre cele mai celebre romane din literature engleză și cea universală.

S-a născut la 21 aprilie 1816, în satul Thornton, Bradford în Yorkshire fiind cel de-al treilea copil din cei şase (cinci fete şi un băiat) ai unui preot de ţară sărac. În 1824, a urmat alături de surorile ei  şcoala nou-înfiinţată pentru fiicele de preot de la Cowan Bridge. Aici surorile Bronte au suferit un tratament dur, îndurând frigul şi mâncarea sărăcăcioasă. Condițiile dure ale școlii au fost reflectate mai târziu în romanul lui Charlotte Brontë, Jane Eyre. În iunie 1825, Maria şi Elisabeth au fost luate de aici, însă mult prea târziu pentru că, în acelaşi an au murit de tuberculoză. Charlotte şi Emily au fost aduse şi ele acasă.

În 1831 Brontë a fost trimisă la școala din Roe Head, Dewsbury. Corespondența cu prietenele cunoscute aici, care a durat până la moartea sa, constituie sursa pentru cele mai multe informații biografice despre ea. După trei ani petrecuți acasă ca instructoare a surorilor ei, a revenit la școala de la Roe Head ca guvernantă pentru alți trei ani. În tot acest răstimp, Charlotte nu încetase să scrie. Eforturile ei literare au fost însă descurajate de Robert Southey căruia îi trimisese un manuscris. În vederea deschiderii unei școli pentru fete, Brontë a plecat împreună cu sora sa Emily la Bruxelles ca să învețe limbi moderne, petrecând un an ca elevă, iar un al doilea ca profesoară la pensionul Heger. După eșuarea proiectului și după decăderea definitivă a fratelui lor Branwell, surorile Brontë s-au concentrat din nou asupra activității literare, editându-și pe cont propriu poeziile și oferindu-și romanele la diferite edituri. În 1874 lui Charlotte i-a fost refuzat romanul „The Professor”, dar editorii s-au declarat dispuși să-i accepte un alt roman, „Jane Eyre” (1874), care era dedicat lui Thackeray și care a cunoscut un mare succes.

Charlotte a mai scris două romane, „Shirley” și „Villette”, iar în 1855 s-a căsătorit cu vicarul tatălui său. Un an mai târziu a trecut la cele veșnice.

 

Surse:

Ana Cartianu și Ioan Aurel Preda, Dicționar al literaturii engleze, Editura Științifică, București, 1970

https://ro.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Brontë

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Charlotte Brontë – autoarea romanului englez ,, Jane Eyre”
Loading
/
Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

„Dumnezeu este dragoste. Dumnezeu este adevăr. Dumnezeu este dragostea adevărată. Lumea lui Dumnezeu este lumea dragostei; este lumea adevărului, și nu există nici un adevăr în afara dragostei. Omul nu se împlinește decât prin dragoste, și nu ajunge la adevăr decât...

Dietrich Bonhoeffer și curajul credinței | Episcopul Benedict

Dietrich Bonhoeffer și curajul credinței | Episcopul Benedict

Pentru pastorul luteran Dietrich Bonhoeffer, mărturisitor al secolului al XX-lea, conceptul de „ucenicie” la școala lui Hristos devine imagine pentru viaţa creștină și capătă valenţe metodologice. A-I urma lui Hristos, pe modelul „lasă mrejele, și vino”, înseamnă a...