Cicerone Ionițoiu, scriitor român și deținut politic în timpul regimului comunist

Personalitatea zilei de 26 ianuarie este Cicerone Ionițoiu, scriitor român și deținut politic în timpul regimului comunist.

Cicerone Ionițoiu s-a născut la data de 8 mai 1924 în Craiova, fiind de-a lungul vieții un om și un caracter puternic, un luptător anticomunist curajos care iubea libertatea, dreptatea, dar mai cu seamă care își iubea țara.

Cicerone Ionițoiu a fost încarcerat timp de 10 ani la mai multe închisori, respectiv lagăre de muncă dintre care amintim: Văcărești, Valea Neagră, Poarta Albă, Jilava sau Aiud.

Vina pentru care Cicerone Ionițoiu a primit inițial o condamnare de 25 de ani consta, de fapt, în implicarea acesuia în conducerea organizației de tineret a Partidului Național Țărănesc din cadrul Facultății de Litere şi Filosofie din București.

Viața scriitorului român va fi una plină de încercări, deoarece poziția influentă pe care acesta o deținea îl va expune la diverse pericole de-a lungul timpului.

Spre exemplu, în anul 1945, acesta este răpit de pe strada de către ruși, dus la NKVD, poliția politică din acele vremuri, și torturat îngrozitor timp de o săptămână. Acesta este și momentul decisiv pentru opera lui Cicerone Ionițoiu, întrucât își promite că dacă va scăpa cu viață în urma torturilor va face cunoscute aceste evenimente, considerând uitarea acestora ca fiind una anormală.

Referitor la experiența sa carcerală, Ionițoiu surprinde în câteva fraze tensiunea și atmosfera sumbră care domnea peste penitenciarele din acea vreme. Acesta afirma: „La Jilava era aproape o condamnare la moarte prin sufocare. Erau celule extraordinar de populate, de exemplu, într-o celulă de 6 m pe 10 m, eram la un moment dat 280 de persoane. Geamul era bătut în cuie…nici aer nu intra. Ne aduceau în timpul zilei hârdaie cu mâncare cu apă fiartă, iar din cauza aburilor nu puteam respira.”

Tăria și forța de a rezista în închisoare proveneau din crezul pe care îl avea – „Aveam o încredere oarbă că cineva mă ocroteşte”. De asemenea, voința și dorința arzătoare de a relata la ieșirea din închisoare adevărul din „țara sârmelor ghimpate” sunt alte surse care l-au ajutat pe autor să reziste în temniță.

În anul 1979, la intervenția președintelui Franței, lui Cicerone Ionițoiu i se permite să părăsească România și să se stabilească în Franța.

După Revoluția din anul 1989, scriitorul român începe să publice mai multe lucrări care cuprind numele victimelor regimului comunist, ordonate altfabetic. Întreaga sa osteneală reflectată în paginile acestor lucrări de mare amploare se găsește pe site-ul Procesul Comunismului.

În anul 2009, Consiliul Județean din Craoiva îl declară pe Cicerone Ionițoiu cetățean de onoare.

Printre alte lucrări cunoscute ale autorului amintim: Martiri și mărturisitori ai Bisericii din România (1948-1989). Biserica ortodoxă (1998), Figuri de legendă (2013) sau Memorii, grupate în două volume: Din țara sîrmelor ghimpate și Drama României văzută din exil.

Scriitorul și cunoscutul supraviețuitor al Gulagului românesc, Cicerone Ionițoiu moare în dimineața zilei de 26 ianuarie 2014 la Paris, la vârsta de 89 de ani.


Resurse:

Foto: epochtimes-romania.com / post-editare

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Cicerone Ionițoiu, scriitor român și deținut politic în timpul regimului comunist
Loading
/
Mai multe din Personalitatea zilei
Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago vine pe lume într-o familie înstărită de origine greacă, binecuvântă de Dumnezeu cu șapte copii. Elena, născută Paximade, vede lumina zilei la data de 29 martie 1878 în Bârlad. Deși conform acestor câteva date biografice am putea spune că poeta a avut o...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Originar din Covasna (n. 11 mai 1926), Horia Colan a urmat studiile liceale la Arad și universitare la Timișoara, unde a absolvit, în 1941, cursurile Facultății de Electromecanică a Școalii Politehnice. Imediat după absolvirea facultății a devenit asistent...

Mitropolitul Nicolae Colan (28 noiembrie 1893 – 15 aprilie 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan (28 noiembrie 1893 – 15 aprilie 1967)

Nicolae Colan vede lumina zilei la data de 28 noiembrie 1893 într-o localitate din județul Covasna. Familia tânărului Nicolae Colan era una numeroasă și modestă, părinții săi fiind însă niște țărani evlavioși care le-au insuflat copiilor lor reale povețe despre cum să...

Octav Băncilă – Pictorul răscoalelor de la 1907

Octav Băncilă – Pictorul răscoalelor de la 1907

Înscris în istoria picturii româneşti printre deschizătorii de drumuri ai secolului al XX-lea, a îmbrăţişat tendinţele progresiste ale epocii sale aducând imagini noi, teme neabordate până la el. Acesta a fost pictorul Octav Băncilă. S-a născut la 4 februarie 1972 la...