Cinci profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai, premiați de Mitropolitul Ardealului

de | iun. 3, 2015 | Actualitatea religioasă

Cinci profesori din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au primit luni, 1 iunie 2015, de praznicul Sfintei Treimi, „Crucea Șaguniană”. Este vorba de Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesorii Nicolae Bocșan și Alexandru Ghișa și de părinții profesori Ioan Vasile Leb și Gabriel Gârdan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Ceremonia a avut loc la Catedrala din Sibiu, la finalul Sfintei Liturghii, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului ți Mitropolitul Ardealului.

Înaltpreasfinția Sa a explicat că printre motivele ce au stat la baza acestei inițiative a fost implicarea celor cinci profesori clujeni în promovarea şi sporirea patrimoniului cultural, spiritual şi material al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Părinții profesori Ioan Vasile Leb și Gabriel Gârdan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, împreună cu prof. univ. dr. Nicolae Bocșan au fost distinși pentru publicarea corespondenței Mitropolitului Andrei Șaguna. Potrivit părintelui Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, au fost publicate până acum 6 volume, din totalul de 15. Ceilalți doi profesori, Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, și dr. Alexandru Ghișa au fost felicitați pentru implicarea în activitățile Fundației Emanuil Gojdu.

 

Ultimele articole

De la vedere la credință

De la vedere la credință

Aspecte introductive Minunea ce se găsește în centrul pericopei de astăzi este precedată de câteva cuvinte pline de miez ale Mântuitorului. Provocat de Petru, care Îi amintește că ucenicii au lăsat toate spre a-L urma și întreabă care va fi răsplata acestora, El...

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu, figură emblematică a secolelor XIX-XX, este personalitatea care marchează ziua de 22 ianuarie. Acesta s-a născut în anul 1854, la data de 29 ianuarie, în Șercaia, comitatul Făgăraș, astăzi o comună aflată în județul Brașov. Alexandru Ciurcu a fost un...