Cinstirea preoţilor şi învăţătorilor satului la Boiereni, în Ţara Lăpuşului

de | oct. 13, 2019

În Anul Omagial al Satului Românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), declarat în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, doamna Ing. Varvara Pop, preşedinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei” din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu parohul din satul Boiereni, aparţinător de oraşul Tg. Lăpuş, Protopopiatul Lăpuş, preot Ilarion Călin Herţa, au organizat, duminică 13 octombrie 2019, o zi de cinstire a preoţilor şi învăţătorilor din această localitate.

Evenimentul a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la cea mai nouă dintre cele patru biserici ale satului, oficiată de Pr. Ilarion Călin Herţa, în prezenţa unei biserici arhipline de credincioşi şi de voluntare ale Asociaţiei Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei”, în care s-au înălţat rugăciuni de mulţumire şi cerere către Bunul Dumnezeu pentru toţi locuitorii satului.

A fost oficiat apoi un Parastas în care au fost pomenite sufletele tuturor preoţilor care au slujit în această parohie, al căror nume este cunoscut sau necunoscut, precum şi al dascălilor pe care i-a avut satul şi care, prin efortul lor, au educat copiii şi adulţii în ştiinţa de carte şi dragostea faţă de Dumnezeu.

Apoi, tot satul a a luat parte la continuareamanifestării, care a avut loc la Şcoala din localitate, zidită de vrednicul de pomenire învăţător Ioan Pop, fiu al satului. Prin proiecţii video şi fotografii de epocă a fost prezentat satul Boiereni cu portul şi obiceiurile lui vechi şi noi; a preoţilor care au slujit în această parohie din anul 1760  încoace şi al celor patru biserici, din care trei monumente istorice. Cu a cdeastă ocazie a fost organizat şi un colţ al dascălilor. O dăscăliţă de 82 de ani a fost prezentă la eveniment şi a recitat o poezie. În încheiere, copiii de la grădiniţa din sat au prezentat un mic program artistic, pentru care au fost răsplătiţi de Asociaţie cu jucării şi dulciuri.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...