Ciprian Porumbescu – românul care a compus imnul Albaniei

Ciprian Porumbescu este unul din cei mai cunoscuți compozitori români. Numele său inițial nu era acesta. Ciprian Porumbescu este numele pe care și l-a schimbat. Inițial se numea Ciprian Golembiowski. S-a născut la data de 14 octombrie 1853 în Șipotele Sucevei, care făcea parte din Imperiul austriac. A fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu, numit și el inițial Golembiowski. Ambele nume înseamnă același lucru. Golembiowski vine din cuvântul polonez „gołąb”, care înseamnă porumbel. Tatăl său și-a schimbat numele de familie cu doi ani înainte de moartea lui Ciprian.

Ciprina Porumbescu a început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat la Conservatorul din Viena.  În acest oraș, a studiat în particular și cu Eusebie Mandicevschi, compozitor bucovinean, cu care se perfecţionează la teoria muzicii.

Între anii 1873 şi 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuţi. Pentru o perioadă a condus corul Societatii Culturale „Arboroasa” din Cernăuți.

Doi ani mai târziu, în perioada 1879-1881  își continuă studiile la același institut din Viena, întrucât a obținut o bursă de doctorat. În această perioadă a dirijat corul Societății Studențești „România Jună”.

În anul 1881 a devenit profesor de muzică la Gimnaziul Românesc din Brașov. În al doilea an de predat a fost arestat pentru activitatea sa politică. În timpul petrecerii în închisoare s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

Pentru a putea pleca la tratament în Italia i se organizează un concert caritabil în Brașov. Cu banii adunați a reușit să plece din țară pentru tratament. La întoarcere, starea de sănătate nu i s-a ameliorat. S-a stabilit în Suceava, în satul Stupca, care astăzi în poartă numele.

A trecut la cele veșnice în data de 6 iulie 1883. Ciprian Porumbescu a fost unul dintre cei mai faimoși compozitori din vremea sa. Printre cele mai populare lucrări ale sale se găsesc: „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” și de asemenea celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi de către Albania pentru imnul național. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României din epoca Ceaușescu Trei culori.

Întreaga sa creație muzicală se încadrează în sfera curentului romantic și manifestă elemente patriotice.

În cele ce urmează vă invit să ascultăm împreună  opera „Crai nou”, compusă de Ciprian Porumbescu, interpretată de  Orchestra de studio a Radiodifuziunii Române și Corul Conservatorului Ciprian Porumbescu. Dirijor: Carol Litvin.

 

Surse:

https://www.globalinfo.ro/z/biografie_ciprian_porumbescu.htm

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciprian_Porumbescu

http://istoria.md/articol/192/Ciprian_Porumbescu,_compozitor

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Ciprian Porumbescu - românul care a compus imnul Albaniei
Ciprian Porumbescu - românul care a compus imnul Albaniei
/
Protoiereul Alexie Toth – sfântul emigranților|EPISCOPUL BENEDICT

Protoiereul Alexie Toth – sfântul emigranților|EPISCOPUL BENEDICT

Credinţa este un dar, o putere și un far călăuzitor, dar este și o căutare permanentă. Ceea ce înseamnă că are un dublu caracter, pe de o parte, este ceva stabil, fix și sigur, iar, pe de altă parte, are o înfăţișare mișcătoare, în sensul unei neliniști, cercetări sau...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....

Cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului va ajunge în România

Cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului va ajunge în România

Pelerinii care vor urca în acest an pe Colina Bucuriei de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, se vor putea închina icoanei „Panaghia Soumela”, cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului. Icoana va fi adusă din Grecia alături...