Ciprian Porumbescu – românul care a compus imnul Albaniei

Ciprian Porumbescu este unul din cei mai cunoscuți compozitori români. Numele său inițial nu era acesta. Ciprian Porumbescu este numele pe care și l-a schimbat. Inițial se numea Ciprian Golembiowski. S-a născut la data de 14 octombrie 1853 în Șipotele Sucevei, care făcea parte din Imperiul austriac. A fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu, numit și el inițial Golembiowski. Ambele nume înseamnă același lucru. Golembiowski vine din cuvântul polonez „gołąb”, care înseamnă porumbel. Tatăl său și-a schimbat numele de familie cu doi ani înainte de moartea lui Ciprian.

Ciprina Porumbescu a început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat la Conservatorul din Viena.  În acest oraș, a studiat în particular și cu Eusebie Mandicevschi, compozitor bucovinean, cu care se perfecţionează la teoria muzicii.

Între anii 1873 şi 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuţi. Pentru o perioadă a condus corul Societatii Culturale „Arboroasa” din Cernăuți.

Doi ani mai târziu, în perioada 1879-1881  își continuă studiile la același institut din Viena, întrucât a obținut o bursă de doctorat. În această perioadă a dirijat corul Societății Studențești „România Jună”.

În anul 1881 a devenit profesor de muzică la Gimnaziul Românesc din Brașov. În al doilea an de predat a fost arestat pentru activitatea sa politică. În timpul petrecerii în închisoare s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

Pentru a putea pleca la tratament în Italia i se organizează un concert caritabil în Brașov. Cu banii adunați a reușit să plece din țară pentru tratament. La întoarcere, starea de sănătate nu i s-a ameliorat. S-a stabilit în Suceava, în satul Stupca, care astăzi în poartă numele.

A trecut la cele veșnice în data de 6 iulie 1883. Ciprian Porumbescu a fost unul dintre cei mai faimoși compozitori din vremea sa. Printre cele mai populare lucrări ale sale se găsesc: „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” și de asemenea celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi de către Albania pentru imnul național. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României din epoca Ceaușescu Trei culori.

Întreaga sa creație muzicală se încadrează în sfera curentului romantic și manifestă elemente patriotice.

În cele ce urmează vă invit să ascultăm împreună  opera „Crai nou”, compusă de Ciprian Porumbescu, interpretată de  Orchestra de studio a Radiodifuziunii Române și Corul Conservatorului Ciprian Porumbescu. Dirijor: Carol Litvin.

 

Surse:

https://www.globalinfo.ro/z/biografie_ciprian_porumbescu.htm

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciprian_Porumbescu

http://istoria.md/articol/192/Ciprian_Porumbescu,_compozitor

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Ciprian Porumbescu - românul care a compus imnul Albaniei
Loading
/
Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

„Îmi accept crucea și o sădesc, cu propriile mele mâini, în inima mea. Dacă mi-ai permite să aleg, nu aș schimba nimic, pentru că ești cu mine! Nu mă mai tem, căci am înţeles. Eu Te urmez în patima Ta și în învierea Ta”[1]. Acestea sunt cuvintele cardinalului...

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Cine m-a apropiat de Liturghie şi de Euharistie, decât Maica Domnului? Cine mi-a dat în gând atunci și acum? Mă cutremur când creștinii vin să-şi spună ofurile. La un moment dat le tremură fața, ochii, încep să plângă, şi pe mine mă topesc! Din asta trăiesc! Doamne,...

Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

„Dumnezeu este dragoste. Dumnezeu este adevăr. Dumnezeu este dragostea adevărată. Lumea lui Dumnezeu este lumea dragostei; este lumea adevărului, și nu există nici un adevăr în afara dragostei. Omul nu se împlinește decât prin dragoste, și nu ajunge la adevăr decât...