„Ciuma lui Iustinian” sau efectele unei pandemii de la sfârșitul Antichității și începutul Evului Mediu

de | oct. 20, 2020

În contextul în care suntem puși, în mod neașteptat, în fața unei pandemii care afectează la scară globală toate aspectele vieții umane, recursul la istorie pentru a identifica situații similare și, mai ales, efectele pe care formele pandemice ale unor afecțiuni care au cuprins societatea le-au generat este un demers necesar, util și ne oferă o înțelegere mai nuanțată a situației actuale.

Din acest motiv, la propunerea părintelui conf. univ. dr. habil Gabriel-Viorel Gârdan, invitatul permanent în cadrul emisiunii Viața Bisericii, am ales ca temă de dialog una dintre plăgile celebre ale istoriei, cunoscută drept Ciuma lui Iustinian sau pandemia de ciumă bubonică.

Această boală, provocată de bacteria Yersinia pestis, vreme de 209 ani, din anul 541 până în 750, în 18 valuri succesive, cu o frecvență medie de reapariție la fiecare 11,6 ani, și-a pus amprenta asupra unei lumi care a cunoscut schimbări majore în epocă.

Ediția de față a emisiunii tratează aspecte legate de apariția și răspândirea epidemiei, modul în care a fost asociată cu numele împăratului Iustinian de la acea vreme, manifestările bolii, folosindu-ne totodată de mărturii din epocă, pe baza cărora reconstituim starea generală a epocii.

În ediția de săptămâna următoare, vă propunem un dialog axat pe efectele unei astfel de pandemii, în încercarea de a înțelege mai bine schimbările ce vizează lumea în care trăim astăzi și provocările acestei pandemii de Corona-virus, care a cuprins lumea întreagă.

Audiție plăcută!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
„Ciuma lui Iustinian” sau efectele unei pandemii de la sfârșitul Antichității și începutul Evului Mediu
„Ciuma lui Iustinian” sau efectele unei pandemii de la sfârșitul Antichității și începutul Evului Mediu
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 1)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 1)

Cuvintele din limba română simplu, simplitate, simpleță, simplicitate își au rădăcina în latinescul simplex. Simplitatea, însușirea de a fi simplu presupune o lipsă de formalitate, de complicații. Un om simplu  nu cunoaște artificialitatea, afectarea, prefăcătoria....

Despre muncă

Despre răutate

Astăzi, răutatea oamenilor se exprimă prin indiferența prietenilor atunci când ești lovit din plin de o problemă de orice factură. Răutatea este cea mai pură formă de slăbiciune, deși oamenii răi cred că prin aceasta devin importanți și puternici. Răutatea este o...