„Ciuma lui Iustinian” sau efectele unei pandemii de la sfârșitul Antichității și începutul Evului Mediu

de | oct. 20, 2020

În contextul în care suntem puși, în mod neașteptat, în fața unei pandemii care afectează la scară globală toate aspectele vieții umane, recursul la istorie pentru a identifica situații similare și, mai ales, efectele pe care formele pandemice ale unor afecțiuni care au cuprins societatea le-au generat este un demers necesar, util și ne oferă o înțelegere mai nuanțată a situației actuale.

Din acest motiv, la propunerea părintelui conf. univ. dr. habil Gabriel-Viorel Gârdan, invitatul permanent în cadrul emisiunii Viața Bisericii, am ales ca temă de dialog una dintre plăgile celebre ale istoriei, cunoscută drept Ciuma lui Iustinian sau pandemia de ciumă bubonică.

Această boală, provocată de bacteria Yersinia pestis, vreme de 209 ani, din anul 541 până în 750, în 18 valuri succesive, cu o frecvență medie de reapariție la fiecare 11,6 ani, și-a pus amprenta asupra unei lumi care a cunoscut schimbări majore în epocă.

Ediția de față a emisiunii tratează aspecte legate de apariția și răspândirea epidemiei, modul în care a fost asociată cu numele împăratului Iustinian de la acea vreme, manifestările bolii, folosindu-ne totodată de mărturii din epocă, pe baza cărora reconstituim starea generală a epocii.

În ediția de săptămâna următoare, vă propunem un dialog axat pe efectele unei astfel de pandemii, în încercarea de a înțelege mai bine schimbările ce vizează lumea în care trăim astăzi și provocările acestei pandemii de Corona-virus, care a cuprins lumea întreagă.

Audiție plăcută!

„Ciuma lui Iustinian” sau efectele unei pandemii de la sfârșitul Antichității și începutul Evului Mediu
Viața Bisericii

 
Play/Pause Episode
00:00 / 21:08
Rewind 30 Seconds
1X
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Sfintele icoane în patrimoniul Bisericii și al familiei

Sfintele icoane în patrimoniul Bisericii și al familiei

Sfintele icoane în casa noastră și în bisericile copilăriei. Amintim, pentru început, ca de fiecare dată, faptul că tema catehezei din săptămâna trecută a fost cinstirea sfinților. Astăzi rămânem în aceeași sferă pastoral-liturgică și vom vorbi despre cinstirea...

Dimensiunea religioasă a Războiului Rece

Dimensiunea religioasă a Războiului Rece

Luna noiembrie a anului 2020 a fost o perioadă extrem de încărcată din punct de vedere al politicii internaționale. Ochii întregii lumi au fost ațintiți asupra alegerilor prezidențiale desfășurate în Statele Unite ale Americii, un eveniment cu profunde conotații...

Viața virtuoasă și drumul către fericire

Viața virtuoasă și drumul către fericire

Dialogul radiofonic de săptămâna aceasta se înscrie în seria dedicată drumului către fericire. Împreună cu drd. Gabriel Noje, invitatul permanent în cadrul emisiunii Cultură, Morală, Societate. Repere pentru o viață creștină, discutăm despre provocările unei vieți...