„Ciuma lui Iustinian” sau efectele unei pandemii de la sfârșitul Antichității și începutul Evului Mediu

de | oct. 20, 2020

În contextul în care suntem puși, în mod neașteptat, în fața unei pandemii care afectează la scară globală toate aspectele vieții umane, recursul la istorie pentru a identifica situații similare și, mai ales, efectele pe care formele pandemice ale unor afecțiuni care au cuprins societatea le-au generat este un demers necesar, util și ne oferă o înțelegere mai nuanțată a situației actuale.

Din acest motiv, la propunerea părintelui conf. univ. dr. habil Gabriel-Viorel Gârdan, invitatul permanent în cadrul emisiunii Viața Bisericii, am ales ca temă de dialog una dintre plăgile celebre ale istoriei, cunoscută drept Ciuma lui Iustinian sau pandemia de ciumă bubonică.

Această boală, provocată de bacteria Yersinia pestis, vreme de 209 ani, din anul 541 până în 750, în 18 valuri succesive, cu o frecvență medie de reapariție la fiecare 11,6 ani, și-a pus amprenta asupra unei lumi care a cunoscut schimbări majore în epocă.

Ediția de față a emisiunii tratează aspecte legate de apariția și răspândirea epidemiei, modul în care a fost asociată cu numele împăratului Iustinian de la acea vreme, manifestările bolii, folosindu-ne totodată de mărturii din epocă, pe baza cărora reconstituim starea generală a epocii.

În ediția de săptămâna următoare, vă propunem un dialog axat pe efectele unei astfel de pandemii, în încercarea de a înțelege mai bine schimbările ce vizează lumea în care trăim astăzi și provocările acestei pandemii de Corona-virus, care a cuprins lumea întreagă.

Audiție plăcută!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
„Ciuma lui Iustinian” sau efectele unei pandemii de la sfârșitul Antichității și începutul Evului Mediu
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în Teologie, din anul 2024. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Catehism. ABC-ul credinței | Biserica – corabia mântuirii XIV

Catehism. ABC-ul credinței | Biserica – corabia mântuirii XIV

În această emisiune vom discuta din nou pe marginea temei Biserica – corabia mântuirii. Biserica are înțelesul de așezământ divino-uman prin care suntem făcuți părtași lucrării răscumpărătoare a Mântuitorului Iisus Hristos și totodată Biserica are înțelesul de locaș...

Despre pocăință

Despre pocăință

În această emisiune vom vorbi despre pocăință, o lucrare duhovnicească prin care căutăm să ne izbăvim de păcatele noastre. Păcatele noastre rup legătura noastră cu Dumnezeu, iar prin pocăință o refacem. Importanța pocăinței în viața noastră e dată de însuși îndemnul...