Clericii din Protopopiatul Turda, întruniți în cadrul conferinței semestriale de toamnă

de | oct. 13, 2021

Preoții din Protopopiatul Ortodox Turda s-au reunit miercuri, 13 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda și a fost precedată de o slujbă de Te Deum oficiată în bisericii mănăstirii, în prezența chiriarhului locului.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul Ioan Sorin Dindelegan, dirijorul Coralei preoților din Protopopiatul Turda.

Lucrările conferinței  s-au desfășurat în sala de ședințe a mănăstirii, fiind deschise și prezidate de Părintele Mitropolit Andrei. Ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc și a prezentat tema omagială a anului 2021, proclamat ca „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, a susţinut o prelegere intitulată: „Cu gândul la cei plecați, ne rugăm pentru ei Celui ce este Învierea și Viața și le îngrijim mormintele”. În cadrul acesteia, arhimandritul Simeon a vorbit despre „celebrările liturgice pentru cei adormiți – expresii ale caracterului pascal al morții creștine” și despre „cimitire – locuri ale memoriei, culturii și speranței eshatologice”.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, precum și cu luări de cuvânt din partea clericilor prezenți, în frunte cu protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral și a mulțumit stareței Mănăstirii Mihai Vodă, stavrofora Andreea Zdrobău, pentru ospitalitate.

Următoarea conferință va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, în Protopopiatul Gherla.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele 9 protopopiate ale Eparhiei. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, iar la conferințele de toamnă este abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2021, și anume: „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Marius Romilă

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA