Cloudul de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest se va construi în județul Bistrița-Năsăud

de | feb. 5, 2023

Cloudul de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest se va construi în județul Bistrița-Năsăud, a anunțat președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.  La întâlnirea de lucru organizată în județul Maramureș, s-a hotărât ca județul Bistrița-Năsăud să fie casa Centrului de date pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, în beneficiul a 2,7 milioane de locuitori ai României (Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare).

„Acesta este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din cele 6 județe, fundamental pentru transformarea digitală. În relația cu instituțiile locale, cetățenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru a obține documente.

Ne adaptăm evoluției societății, iar proiectele pentru oameni trec și în sfera de digitalizare. Acest #CloudRegional este un efort comun, dedicat comunităților din cele 6 județe și va aduce administrația la un click distanță de cei 2,7 milioane de cetățeni.

Mă bucur că ne-am strâns la această masă rotundă a digitalizării, pentru că demersul este unul în interes naţional şi aici discutăm despre mai bune servicii adresate populaţiei. Să nu uităm că vorbim despre o investiție de peste 30 de milioane de euro, pentru a pregăti viitorul regiunii.

Mulțumesc Președinților de Consilii Județene din Regiunea de Nord-Vest, specialiștilor din cadrul ADR NV, STS-ului și tuturor celor implicați, pentru încrederea acordată și sprijinul de a clădi în Bistrița-Năsăud acest Centrul de Date pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest”, explică președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.

Scopul principal al Cloudului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Acesta va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.

Beneficii concrete pentru cetăţeni:

  • acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție;
  • reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante – practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software.
  • istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală;
  • transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.

Cloudul regional va fi complementar cloudului guvernamental, livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 7 – Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale.

Cloud-ul Regional va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027- Prioritatea 2 – O regiune cu localități SMART-, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.

Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,332 milioane de euro și are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice, din care 31,450 milioane de euro este bugetul alocat realizării centrului de date.

sursa: Răsunetul.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni, iunie – iulie a examenului național de bacalaureat 2024, sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie. Probele se vor desfășura potrivit următorului calendar: 17 - 19 iunie: Evaluarea competențelor...

Festivalul Alimentului, la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7 iunie 2024, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, a XI-a ediție a Festivalului Alimentului, eveniment ce aduce în prim-plan talentele și abilitățile...

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță deschiderea înscrierilor pentru cea de-a treia ediție a Bootcamp STS, școala de vară IT&C dedicată studenților din facultățile cu profil tehnic din România, din anii II și III. Evenimentul se va desfășura și în acest an...