Colecție de folclor muzical reprezentativ pentru judeţul Cluj, disponibilă gratuit

de | mai 19, 2020

Zeci de înregistrări audio cu instrumentişti şi formaţii instrumentale, interpreţi vocali şi horitori autentici, dar şi cu grupuri din satele clujene, sunt puse la dispoziția iubitorilor de folclor, în mod gratuit, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În fiecare zi, de luni până vineri, înregistrările sunt postate pe pagina de facebook Tradiții Clujene și pe canalul de Youtube. Toate aceste materiale fac parte din arhiva instituției, constituită  în ultimii 15 ani.

„Concepută în anul 2006, colecţia Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a adunat până în prezent peste 100 de titluri CD, ce conţin înregistrări profesionale audio, multe dintre ele efectuate pe teren, cu instrumentişti şi formaţii instrumentale, interpreţi vocali şi horitori autentici, dar şi grupuri de colindători din satele care încă mai păstrează modelele arhetipale ale creaţiei folclorice. Aceste repertorii originale am considerat că trebuie să se constituie într-un tezaur preţios, cu puternice valențe de reprezentare a zestrei noastre strămoșești, deosebit de bogate în repertorii sonore unice, originale”, a precizat coordonatorul proiectului, dr. Mircea Cîmpeanu, etnomuzicolog, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale din cadrul instituției.

Citește și: Amplu proiect de cercetare și valorificare a folclorului din zona de munte a județului Cluj

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Mineralia – Agatul, formă și culoare, la MET

Mineralia – Agatul, formă și culoare, la MET

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), invită publicul clujean la expoziția „Mineralia”, în cadrul căreia, dintre cele mai diverse produse ale lumii minerale, agatul ocupă unul dintre primele locuri. Diversitatea sa remarcabilă este dată de culorile, structura și...

Pinocchio, eroul primelor spectacole din decembrie la Teatrul „Puck”

Pinocchio, eroul primelor spectacole din decembrie la Teatrul „Puck”

Micii spectatori clujeni sunt așteptați în următoarele zile la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca la două reprezentații ale spectacolului „Pinocchio”, după Carlo Collodi, în regia lui Călin Mocanu. Prima reprezentație din această serie va avea loc duminică, 3...