Colecție de folclor muzical reprezentativ pentru judeţul Cluj, disponibilă gratuit

de | mai 19, 2020 | Cultură

Zeci de înregistrări audio cu instrumentişti şi formaţii instrumentale, interpreţi vocali şi horitori autentici, dar şi cu grupuri din satele clujene, sunt puse la dispoziția iubitorilor de folclor, în mod gratuit, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În fiecare zi, de luni până vineri, înregistrările sunt postate pe pagina de facebook Tradiții Clujene și pe canalul de Youtube. Toate aceste materiale fac parte din arhiva instituției, constituită  în ultimii 15 ani.

„Concepută în anul 2006, colecţia Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a adunat până în prezent peste 100 de titluri CD, ce conţin înregistrări profesionale audio, multe dintre ele efectuate pe teren, cu instrumentişti şi formaţii instrumentale, interpreţi vocali şi horitori autentici, dar şi grupuri de colindători din satele care încă mai păstrează modelele arhetipale ale creaţiei folclorice. Aceste repertorii originale am considerat că trebuie să se constituie într-un tezaur preţios, cu puternice valențe de reprezentare a zestrei noastre strămoșești, deosebit de bogate în repertorii sonore unice, originale”, a precizat coordonatorul proiectului, dr. Mircea Cîmpeanu, etnomuzicolog, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale din cadrul instituției.

Citește și: Amplu proiect de cercetare și valorificare a folclorului din zona de munte a județului Cluj

 

 

Ultimele articole

Mai multe din Cultură
„Celula Creativă: Reeducarea continuă”, la Memorialul Gherla

„Celula Creativă: Reeducarea continuă”, la Memorialul Gherla

Un spectacol despre „evadări” memorabile din Gulag, despre libertatea din temniță, jertfă și creativitate în zeghe, într-o formulă dedicată pomenirii oamenilor-model și a experiențelor-școală, debutează duminică, 25 iulie 2021,  la Memorialul Gherla. Este vorba despre...

Eveniment cultural deosebit la Memorialul Gherla

Eveniment cultural deosebit la Memorialul Gherla

Un sfârșit de săptămână cu un concert, un atelier de desen, un curs de educație alternativă, literar-muzicală, pentru prietenii de toate vârstele ai Memorialului Gherla! „Artiști căzuți din lună", după cum sunt prezentați de organizatori, Aneli Munteanu, Călin Torsan...