Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” în topul școlilor din Județul Cluj la Evaluarea Națională

de | iul. 5, 2024

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” se situează pe locul 7 în topul școlilor din județul Cluj, conform rezultatelor obținute la Examenul de Evaluare Națională 2024. Performanțele remarcabile ale elevilor săi demonstrează angajamentul instituției pentru excelență academică și formarea integrală a tinerilor.

Cu o rată de promovare impresionantă și medii generale ridicate, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” își consolidează reputația de instituție educațională de elită în județ. Directorul colegiului, Părintele Profesor Liviu Vidican-Manci, a declarat:

„Și în acest an, Colegiul Ortodox ‘Mitropolitul Nicolae Colan’, la examenul de Evaluare Națională, a avut rezultate foarte bune. Ne bucurăm și suntem recunoscători Bunului Dumnezeu pentru rezultatele bune și foarte bune înregistrate la Examenul de Evaluare Națională. După rankingurile pe care le-am văzut făcute publice în ziarele locale, ne situăm între primele zece școli publice din Cluj, ocupând locul al șaptelea, înainte de contestații, cu media 8,29. Doresc să-mi arăt recunoștința față de colegii mei, de cei care își oferă timpul și, cu profesionalism, se ocupă de copiii din clasele V-VIII.”

În plus, Părintele Profesor Liviu Vidican-Manci a subliniat importanța formării integrale a elevilor, accentuând faptul că la Colegiul Ortodox se pune accentul pe dezvoltarea umană înaintea performanței academice:

„Pentru noi, principala preocupare este omul. Și spunem, omul înaintea performanței. Se dovedește că este destul de mult adevăr în ceea ce spunem, întrucât acolo unde reușim să aducem echilibrul în sufletul copilului, performanța este intrinsecă. Rezultatele pe care noi le-am înregistrat în acest an sunt rezultate oferite de copii de categorii diferite, pentru că vorbim despre copiii care reușesc să facă excelență, să fie în jurul notei 10 sau chiar 10, și de copii cu certificate C.E.S. care au cerințe educaționale speciale, în acest an având cinci asemenea copii în școala noastră. Încercăm să-i cuprindem pe toți copiii, pentru că ce rost mai are o școală dacă nu este pentru toți copiii.”

În cadrul Evaluării Naționale 2024, numeroși elevi ai colegiului au obținut note mari atât la proba de Limba și literatura română, cât și la Matematică, demonstrând o pregătire temeinică și o înțelegere profundă a materiei.

Locul 7 în topul școlilor din județul Cluj este o realizare notabilă și un motiv de mândrie pentru comunitatea Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, care continuă să fie un far al excelenței în educație.

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” – O Școală cu Tradiție și Performanță

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea neîntreruptă din 1952, continuând tradiția educației teologice ortodoxe începută de Institutul Teologic Ortodox Roman (1924-1952). În 2012, școala s-a extins pentru a include ciclul primar și gimnazial, reînviind astfel Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”, închise abuziv de regimul comunist.

Din august 2021, instituția a fost redenumită Colegiu Ortodox printr-un ordin al Ministerului Educației, și a adoptat ca patron spiritual pe Mitropolitul Nicolae Colan, cel care a pus bazele învățământului preuniversitar ortodox la Cluj-Napoca.

Anul școlar 2023-2024 a început cu aproximativ 1000 de elevi în cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal. Elevii din ciclul primar își desfășoară activitatea pe strada Avram Iancu, nr. 6; cei din ciclul gimnazial în clădirea de pe strada Meseriilor, nr. 20; iar cei din ciclul liceal la sediul central din Piața Avram Iancu, nr. 18.

În toamna anului 2023, elevii de gimnaziu s-au mutat într-o clădire modernizată și dotată printr-un proiect european, finanțat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, cu o investiție de peste 3 milioane de euro. Capacitatea clădirii a crescut de la 276 la 400 de elevi, oferind acum 16 săli de clasă, 5 laboratoare, și diverse alte facilități educaționale și recreative.

Colegiul este condus din 2012 de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Instituția funcționează sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj și sub autoritatea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii Telcișor-Buscatu, județul Bistrița-Năsăud

Hramul Mănăstirii Telcișor-Buscatu, județul Bistrița-Năsăud

În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit la Mănăstirea Telcișor-Buscatu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...