Colindători, la Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

de | dec. 19, 2016 | Activități parohiale

Duminică, 18 decembrie 2016, Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca  păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, a primit din nou colindători.

La Sfânta Liturghie, la priceasnă  au venit să ne colinde și oaspeți de seamă din Năsăud, o parte din copiii și tinerii Ansamblului folcoric ”Păunașii Salvei”. Cunoscuți dansatori și păstrători ai tradițiilor de pe valea Someșului și a Sălăuței, de această dată, au colindat și ne-au încântat privirile cu frumoasele costume de pe plaiurile Salvei, cu renumitul ”clop cu păun”. Ei sunt  coordonați de profesorul de muzică, d-l Valer Fodorca, împreună cu o mână de oameni inimoși, care, cu seriozotate și multă măiestrie, conduce acest grup renumit în țară, cât și peste hotare, punând în valoare, nestematele datinilor și obiceiurilor străbune, păstrând graiul dulce și așezat de acasă.

Colindul lor lin și blând a înduioșat inimile credincioșilor care, ca și altădată, și în această duminică au umplut biserica, primindu-i ca o gazdă bună pe micii vestitori ai Nașterii Domnului. Domoale și așezate, cu rădăcini adânci în viața religioasă a poporului nostru, colindele ne-au purtat împreună cu copii pe ulițele satelor din Țara Năsudului, vatră bogată de folcor și tradiții populare vechi. Autenticitatea acestui moment a fost sporită de frumoasele costume populare, unele dintre ele fiind vechi, de 100 de ani, cum au mărturisit coordonatorii ansambulului, o adevărată comoară  din lada de zestre a poporului român: inul, cânepa, lâna, bumbacul, pieile de animale, lucrate de  mâini îndemânatice s-au transformat ca în poveste în îmbrăcăminte de pânză (cămașă, poale, pantaloni) sau țesută (pânzături cu vârste-dungi orizontale de lăţimi diferite, dispuse pe podul (fond) roşu, vişiniu, albastru, verde, maro sau negru al pânzăturii, frânghii-brâie), din pănură (sumanul) la care se adaugă pieptarele  cu pene, mărgele sau ciucuri, opincile și ștrimpii (șosetele împletite); dar cel mai impresionant este clopul cu pană de păun, cea mai spectaculoasă piesă a costumului tradiținal din aceasă ”țară frumoasă”, de legendă, clop ca un evantai uriaș din 3-4 rânduri de pene de păun, o adevărată artă a meșterilor populari din zona Năsăudului.

Așa cum ne-a povestit coordonatorul acestui ansamblu, aici au crescut mai multe generații de ”Păunași” ai Salvei, purtând cu demnitate, peste ani tradițiile și obiceiurile străbune,  constumele, dar mai ales dansurile populare de pe Someș, de o mare complexitate și varietate.

Colindătorii noștri au venit să ne cânte și cu aceeași eleganță, siguranță și măiestrie cu care și dansează ne-au încântat și au adus bucurie și lacrimi în ochii multor credincioși, netezind calea spre Marele Praznic al Crăciunului.

Ultimele articole

15 mai – Ziua internaţională a familiilor

15 mai – Ziua internaţională a familiilor

În data de 15 mai este serbată Ziua Internaţională a Familiei. Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei. Anul acesta. Duminica Familiei Creștine este serbată în 14 mai. Cu această ocazie, vă...

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...