Colindători, la Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

de | dec. 19, 2016

Duminică, 18 decembrie 2016, Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca  păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, a primit din nou colindători.

La Sfânta Liturghie, la priceasnă  au venit să ne colinde și oaspeți de seamă din Năsăud, o parte din copiii și tinerii Ansamblului folcoric ”Păunașii Salvei”. Cunoscuți dansatori și păstrători ai tradițiilor de pe valea Someșului și a Sălăuței, de această dată, au colindat și ne-au încântat privirile cu frumoasele costume de pe plaiurile Salvei, cu renumitul ”clop cu păun”. Ei sunt  coordonați de profesorul de muzică, d-l Valer Fodorca, împreună cu o mână de oameni inimoși, care, cu seriozotate și multă măiestrie, conduce acest grup renumit în țară, cât și peste hotare, punând în valoare, nestematele datinilor și obiceiurilor străbune, păstrând graiul dulce și așezat de acasă.

Colindul lor lin și blând a înduioșat inimile credincioșilor care, ca și altădată, și în această duminică au umplut biserica, primindu-i ca o gazdă bună pe micii vestitori ai Nașterii Domnului. Domoale și așezate, cu rădăcini adânci în viața religioasă a poporului nostru, colindele ne-au purtat împreună cu copii pe ulițele satelor din Țara Năsudului, vatră bogată de folcor și tradiții populare vechi. Autenticitatea acestui moment a fost sporită de frumoasele costume populare, unele dintre ele fiind vechi, de 100 de ani, cum au mărturisit coordonatorii ansambulului, o adevărată comoară  din lada de zestre a poporului român: inul, cânepa, lâna, bumbacul, pieile de animale, lucrate de  mâini îndemânatice s-au transformat ca în poveste în îmbrăcăminte de pânză (cămașă, poale, pantaloni) sau țesută (pânzături cu vârste-dungi orizontale de lăţimi diferite, dispuse pe podul (fond) roşu, vişiniu, albastru, verde, maro sau negru al pânzăturii, frânghii-brâie), din pănură (sumanul) la care se adaugă pieptarele  cu pene, mărgele sau ciucuri, opincile și ștrimpii (șosetele împletite); dar cel mai impresionant este clopul cu pană de păun, cea mai spectaculoasă piesă a costumului tradiținal din aceasă ”țară frumoasă”, de legendă, clop ca un evantai uriaș din 3-4 rânduri de pene de păun, o adevărată artă a meșterilor populari din zona Năsăudului.

Așa cum ne-a povestit coordonatorul acestui ansamblu, aici au crescut mai multe generații de ”Păunași” ai Salvei, purtând cu demnitate, peste ani tradițiile și obiceiurile străbune,  constumele, dar mai ales dansurile populare de pe Someș, de o mare complexitate și varietate.

Colindătorii noștri au venit să ne cânte și cu aceeași eleganță, siguranță și măiestrie cu care și dansează ne-au încântat și au adus bucurie și lacrimi în ochii multor credincioși, netezind calea spre Marele Praznic al Crăciunului.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...