Colinde și File de Istorie, în parohia „Sfânta Treime” din Bistrița

de | dec. 8, 2018 | Activități parohiale

În anul aniversar al Centenarului Marii Uniri, în Biserica noastră au avut loc numeroase evenimente și întâlniri menite să ofere o educație culturală și istorică pentru copii și tineri. Un asemenea eveniment recent a avut loc în data de 2 decembrie și a constat într-o expunere istorică a principalelor momente ale Marii Uniri.

În cadrul prezentării făcute de către prof. dr. Marius Pop au fost punctate aspecte importante despre Marea Unire, români și Centenar. De asemenea, invitatul nostru a scos in evidență importanța Armatei Romane, rolul important jucat in Primul Război Mondial, rolul Familei Regale si al Reginei Maria, rolul preotului militar pe front dar și comemorarea eroilor si ansamblul Calea Eroilor al lui Brâncuși- dedicat celor care au căzut în Primul Război Mondial.
Întâlnirea a fost completată și de un moment muzical oferit de către două tinere talentate Maria Matean și Violeta Todoran, care ne-au încântat sufletul prin interpretarea unor colinde și cântece patriotice.

De asemenea, pentru că în această săptămână l-am pomenit pe Sfântul Nicolae, am fost gazdele unui frumos concert de colinde. E deja o tradiție în Biserica noastră să se desfășoare, în ziua pomenirii Sfântului Nicolae, un concert de colinde tradiționale românești, în interpretarea unor copii și tineri talentați. De această dată, am avut bucuria să îi avem în mijlocul nostru pe copiii de la programul after-school ”Sfântul Stelian” de la Scoala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Bistrița, care, alături de învățătoarele lor și cadrele didactice ne-au colindat și au vestit Nașterea Domnului.

După săvârșirea Acatistului Sfântului Nicolae, a urmat un cuvânt de învățătură rostit de Pr. Marius Pintican, prin care cei prezenți au fost îndemnați să îl ia drept exemplu pe Sfântul Ierarh Nicolae în viața cotidiană, punînd în practică faptele milei sufletești și faptele milei trupești.

Bucuria sărbătorii a fost întregită de frumoasele colinde interpretate de către Ansamblul de Muzică Tradițională al Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița, coordonați de către prof. Cristina Bălan. Respectând tradiția românească a colindului popular, tinerii au purtat costume populare autentice și au creat o atmosferă magică prin colindele izvorâte din glasurile lor curate, cântând la lumina felinarelor și în bătaie de toacă.

Pentru că această frumoasă perioadă a colindelor trebuie împărțită cu cei dragi, atât cei prezenți în Biserica noastră, cât și colindătorii s-au bucurat de comuniunea creată, am vestit împreună Nașterea Domnului, și, așa cum se cuvine, tinerii și copiii au primit darurile ”Moșului” Nicolae, în semn de recunoștință pentru colindul interpretat.

 

Pr. Tudor Mudure

Ultimele articole

15 mai – Ziua internaţională a familiilor

15 mai – Ziua internaţională a familiilor

În data de 15 mai este serbată Ziua Internaţională a Familiei. Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei. Anul acesta. Duminica Familiei Creștine este serbată în 14 mai. Cu această ocazie, vă...

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca. Între produsele prezentate de studenți se numără palaneț cu brânză de Mociu, sarmale cu păsat de Vama Oaș, tochitură moldovenească sau bere tradițională din Dorna Candrenilor Universitatea de Științe Agricole și...

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...