Colinde și File de Istorie, în parohia „Sfânta Treime” din Bistrița

de | dec. 8, 2018 | Activități parohiale

În anul aniversar al Centenarului Marii Uniri, în Biserica noastră au avut loc numeroase evenimente și întâlniri menite să ofere o educație culturală și istorică pentru copii și tineri. Un asemenea eveniment recent a avut loc în data de 2 decembrie și a constat într-o expunere istorică a principalelor momente ale Marii Uniri.

În cadrul prezentării făcute de către prof. dr. Marius Pop au fost punctate aspecte importante despre Marea Unire, români și Centenar. De asemenea, invitatul nostru a scos in evidență importanța Armatei Romane, rolul important jucat in Primul Război Mondial, rolul Familei Regale si al Reginei Maria, rolul preotului militar pe front dar și comemorarea eroilor si ansamblul Calea Eroilor al lui Brâncuși- dedicat celor care au căzut în Primul Război Mondial.
Întâlnirea a fost completată și de un moment muzical oferit de către două tinere talentate Maria Matean și Violeta Todoran, care ne-au încântat sufletul prin interpretarea unor colinde și cântece patriotice.

De asemenea, pentru că în această săptămână l-am pomenit pe Sfântul Nicolae, am fost gazdele unui frumos concert de colinde. E deja o tradiție în Biserica noastră să se desfășoare, în ziua pomenirii Sfântului Nicolae, un concert de colinde tradiționale românești, în interpretarea unor copii și tineri talentați. De această dată, am avut bucuria să îi avem în mijlocul nostru pe copiii de la programul after-school ”Sfântul Stelian” de la Scoala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Bistrița, care, alături de învățătoarele lor și cadrele didactice ne-au colindat și au vestit Nașterea Domnului.

După săvârșirea Acatistului Sfântului Nicolae, a urmat un cuvânt de învățătură rostit de Pr. Marius Pintican, prin care cei prezenți au fost îndemnați să îl ia drept exemplu pe Sfântul Ierarh Nicolae în viața cotidiană, punînd în practică faptele milei sufletești și faptele milei trupești.

Bucuria sărbătorii a fost întregită de frumoasele colinde interpretate de către Ansamblul de Muzică Tradițională al Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița, coordonați de către prof. Cristina Bălan. Respectând tradiția românească a colindului popular, tinerii au purtat costume populare autentice și au creat o atmosferă magică prin colindele izvorâte din glasurile lor curate, cântând la lumina felinarelor și în bătaie de toacă.

Pentru că această frumoasă perioadă a colindelor trebuie împărțită cu cei dragi, atât cei prezenți în Biserica noastră, cât și colindătorii s-au bucurat de comuniunea creată, am vestit împreună Nașterea Domnului, și, așa cum se cuvine, tinerii și copiii au primit darurile ”Moșului” Nicolae, în semn de recunoștință pentru colindul interpretat.

 

Pr. Tudor Mudure

Ultimele articole

Agenda ierarhilor în Duminica a 5-a după Paști

Agenda ierarhilor în Duminica a 5-a după Paști

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 22 mai 2022, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...