Colindul este un fel de cântec de leagăn pentru Naşterea Mântuitorului

de | dec. 9, 2017

Sâmbătă, 9 decembrie 2017, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare,  la Manifestarea cultural-religioasă “De Naşterea Domnului”, ajunsă la ediţia a XVIII, precum şi la Concursul judeţean de interpretare a colindelor „Colindătorii”, ediţia a VII-a, organizate de Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş.

În Manifestarea cultural-religioasă „De Naşterea Domnului” au fost implicate unităţi şcolare din întregul judeţ Maramureş, elevii fiind coordonaţi de către profesorii de religie, în colaborare cu profesori de alte discipline de învăţământ. Secţiunile au fost creaţie plastică, creaţie literară, teatru religios. S-au prezentat icoane pe lemn, pe sticlă, creaţii literare (proză şi poezie), desene, lucrări de grafică şi machete.

Concursul judeţean de interpretare a colindelor „Colindătorii”  a cuprins două secţiuni: grupuri vocale armonice, care au interpretat colinde religioase româneşti din repertoriul naţional sau internaţional, şi grupuri vocale tradiţionale, care au prezentat colinde religioase româneşti autentice, specifice zonei din care au venit elevii. Au evoluat 10 grupuri vocale selectate în concursurile de preselecţie, două grupuri armonice şi 8 grupuri cu colinde tradiţionale, precum şi două piese de teatru – „Irozii” şi „Vifleemul”.

În cele două activităţi au fost implicaţi 170 de elevi cu participare directă şi  80 de elevi cu participare indirectă, coordonaţi de 48 de cadre didactice, care predau religia, muzica sau literatura română.

„Copiii noştri din întreg Maramureşul s-au pregătit, ca un omagiu sfânt adus marelui praznic al Naşterii Domnului Iisus Hristos, a spus Pr. Florian Hoban, inspector şcolar pentru religie, organizatorul manifestării. Din toate părţile Maramureşului avem oaspeţi dragi, concurenţi de seamă, care s-au pregătit pentru a ne încânta prin colind. Mare bucurie am când constat faptul că lumea se apropie din ce în ce mai mult de colindul tradiţional. E frumoasă cântarea armonică, e înălţătoare, însă colindul tradiţional prinde din ce în ce mai mult contur, este din ce în ce mai dorit de ascultători şi folosit de cei ce îl interpretează. De ce? E simplu. Deoarece colindele noastre străbune sunt nişte mărgăritare. Colindul nu este numai o mângâiere a sufletului, este şi un document, ca şi icoana. E o mărturie colindul. O mărturie a credinţei, o mărturie a binecuvântării lui Dumnezeu”, a mai spus părintele profesor.

„Crăciunul este sărbătoarea bucuriei, este sărbătoarea copilăriei şi nicăieri nu sunt mai frumoase sfintele sărbătorile creştine de iarnă decât în Maramureş, numit de unii intelectuali Ţara Crăciunului sau Ţara Bucuriei, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De aceea, colindul nostru străbun, şi graiul, şi portul, şi credinţa foarte puternică fac din acest spaţiu un loc binecuvântat şi sfânt. Un loc sacru. Iar colindul este un fel de cântec de leagăn pentru Naşterea Mântuitorului. Dacă îngerii au început să cânte la Naşterea Mântuitorului, străbătând cerurile şi coborându-se la Peştera din Betleem, şi s-au arătat la păstori cântând. Maica Domnului I-a cântat primul cântec de leagăn Mântuitorului, care cred că a fost un colind.”

Premiile

În urma jurizării Concursului Judeţean de interpretare a Colindelor „Colindătorii” clasamentul este următorul:

Pentru secţiunea grup vocal tradiţional:

Marele premiu: Grupul vocal „Flori de pe Ţibleş” – Şcoala Gimnazială Groşii Ţibleşului;

Premiul I: Ansamblul vocal „Florile Cosăului” – Şcoala Gimnazială Budeşti;

Premiul I: Corul „Pedagogic” – Colegiul  Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare;

Premiul II: Grupul vocal tradiţional –  Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Rozavlea;

Premiul III: Grupul vocal tradiţional – Şcoala Gimnazială Copalnic Mănăştur;

Menţiune: Grupul vocal „Muguri de Lumină” – Şcoala Gimnazială „Florea Mureşanu” Suciu de Sus.

Premiul special:

  1. Grup vocal tradiţional – Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Baia Mare, clasa a II-a A.

Premiul special:

2.Grup vocal tradiţional – Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Baia Mare clasa a II-a B.

Pentru secţiunea grup armonic:

Premiul I – Grup vocal „Symboll” – Liceul Teoretic „Petru Rareş” Tg. Lăpuş;

Premiul II – Corul „Vestitorii” – Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu” Baia Mare.

Pentru secţiunea teatru religios:

Premiul I: Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, „Irozii”, coordonator prof. Violeta Pop;

Premiul I :Şcoala Gimnazială nr. 2 Baia Sprie, Structura Chiuzbaia, „Viflaimul”, coordonator Prof. Georgeta Roşca.

Vizitarea expoziţiei amenajate în Sala Bizantină „|Justinian Arhiepiscopul” din cadrul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” a încheiat evenimentul, elevii primind din partea Preasfinţitului Părinte Iustin şi a organizatorilor, iconiţe şi daruri constând în dulciuri, sucuri, fructe etc.

 

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Duminică, 21 iulie 2024, comunitatea euharistică din Zagra l-a primit pe noul său păstor duhovnicesc, în persoana Părintelui Vălean Ioan Grigore, după ce Părintele Ioan Dâmbu s-a pensionat, începând cu data de 1 iulie, în urma unei slujiri de aproape jumătate de veac...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...