Comemorarea a 140 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu, la Huedin

de | mai 3, 2022

Protopopiatul Ortodox Huedin a organizat marți, 3 mai 2022, un simpozion omagial în cinstea protopopului martir Aurel Munteanu, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naștere. Apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului, vrednicul de amintire protopop s-a născut la data de 2 mai 1882 și a fost ucis pe 10 septembrie 1940, de un grup de civili și militari maghiari, la 2 zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ungariei a Ardealului de Nord.

Simpozionul omagial „140 de ani de la nașterea Protopopului martir Aurel Munteanu” a avut loc de la ora 10:00, la sediul Protopopiatului Huedin, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a clericilor din Protopopiatul Huedin și a numeroși credincioși și elevi de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” și de la Liceul Tehnologic „Vlădeasa” din Huedin.

Evenimentul comemorativ a debutat la statuia protopopului martir Aurel Munteanu, din fața sediului administrativ al Protopopiatului Huedin, unde Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Benedict a oficiat o slujbă de pomenire și a binecuvântat statuia protopopului martir, recent restaurată de lect. univ. dr. Vlad Berte, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Monumentul statuar a fost edificat în anul 2000, de sculptorii Alexandru Păsat și Dumitru Cozma, în vremea vrednicului de pomenire protopop Dorel Pușcaș.

Apoi, în sala de ședințe a instituției protopopești a avut loc simpozionul omagial, în cadrul căruia au fost rostite mai multe prelegeri și a fost lansat volumul comemorativ „140 de ani de la nașterea părintelui protopop Aurel Munteanu”, apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la Editura Napoca Star, fiind coordonat de protopopul Dan-Ionuț Lupuțan și prof. Mădălin-Sebastian Lung.

Volumul comemorativ, personalitatea protopopului martir Aurel Munteanu și realizările impresionante atinse pe parcursul vieţii au fost evocate de Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul, pr. Dan-Ionuț Lupuțan, protopop de Huedin, dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, dr. Vasile Todincă, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, și Alexandra Cotae, reprezentantă a Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor din Cluj-Napoca.

„Comemorându-i pe cei dinaintea noastră, personalități religioase și culturale deopotrivă, frecvent îl cităm pe Sfântul Apostol Pavel, adresându-se evreilor: «Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa» (Evrei 13, 7). Sunt trei momente succesive indicate în acest îndemn: este vorba, mai întâi, de o rememorare lucrativă a icoanei vrednicilor antecesori, care ne-au așezat în buna rânduială a cucerniciei evanghelice – frică de Dumnezeu și rușine de oameni (Luca 18, 2) – urmată de un accent limpede pus pe felul în care și-au sfârșit viața pământească, iar, în cele din urmă, o parte cu scop pedagogic, cu aplicare imediată, în sensul unei oglindiri a bunei lor conduite, de curaj și credință, în viața personală. (…) Așa îl cinstim pe Protopopul Aurel Munteanu, așezându-l în ceata martirilor pentru credință și neam. La împlinirea a 140 de ani de la nașterea sa, ne uităm cu recunoștință și cu admirație la personalitatea acestuia și la efigia care i s-a asociat în istoria Bisericii și a neamului nostru, și încercăm pe viu să beneficiem de roadele jertfei lui. Acest exercițiu de evlavie firească și necesară se așează pe «felul cum și-a încheiat viața», făcând din biografia sa o pagină de aghiografie recentă, prin detalii, limbaj și valoare simbolică. Dar, mai ales, prin atitudini”, a spus ierarhul.

Comemorarea a 140 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu, la Huedin

„Comemorarea unui mucenic înseamnă chemare la un comportament evanghelic prin apelul la dragoste față de unii ca aceștia, care suferă, însoțită de rugăciunea pentru ei și, mai ales, pentru cei care greșesc mai mult, provocându-le suferința, pe modelul: «Doamne, iartă-ne pe noi, și pe cei care ne fac rău… că nu știu ce fac». O astfel de atitudine generează înviere în mijlocul confuziei de prigoane și al întunericului de moarte: « Să zicem fraților și celor ce ne urăsc pe noi, să iertăm toate pentru înviere…». O trăire de acest fel se dezvăluie în cuvintele protopopului martir, care însoțesc sfârșitul martiric și devenirea sa aghiografică: «Părinte Sfinte, primește jertfa mea de dureri, de sânge, spre slava de veci a numelui Tău și ca o arvună a prețului de răscumpărare a neamului meu din robie…»”, a conchis Preasfinția Sa.

Evenimentul a fost moderat de prof. Mădălin-Sebastian Lung, de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, acesta a primit o diplomă de aleasă cinstire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, fiindu-i înmânată de PS Părinte Benedict Bistrițeanul.

Simpozionul dedicat protopopului Aurel Munteanu se înscrie în seria de evenimente dedicate centenarului Protopopiatului Huedin.

Centenarul Protopopiatului Huedin

Pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de la înființarea Protopopiatului Ortodox Huedin, de-a lungul anul vor fi organizate mai mult manifestări. Astfel, în 10 septembrie 2022, la sediul Protopopiatului Huedin, cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului,  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, vor oficia Sfânta Liturghie arhierească, iar în luna octombrie va avea loc punerea în scenă, în premieră, a piesei de teatru „Tunul de cireș” de Pașcu Balaci, piesă care ilustrează moartea martirică a primului protopop al Huedinului, părintele Aurel Munteanu. Tot în această toamnă va fi lansată și prima monografie a Protopopiatului Huedin, conform protoiereului Dan-Ionuț Lupuțan.

De asemenea, va fi amplasată pe clădirea Protopopiatului Huedin o placă omagială, care va marca împlinirea celor 100 de ani de la înființare.

Protopopiatul Huedin a fost înființat în data de 1 septembrie 1922, în jurisdicția Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire episcop Nicolae Ivan, iar primul protoiereu a fost Preotul Martir Aurel Munteanu.

Scurtă biografie

Protopopul Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu. A studiat teologia la Sibiu și Blaj. În 1907 a fost hirotonit preot, pe seama parohiei Valea Drăganului. A intensificat atât misiunea eclezială, cât şi activitatea culturală în zonă, fapt pentru care a devenit foarte apreciat de comunitate. În anul 1911 a fost ales secretar şi bibliotecar al Protopopiatului Clujului. În 1918 a fost delegat la Alba-Iulia şi a votat unirea Transilvaniei cu România. Doi ani mai târziu a înfiinţat Despărţimântul Huedin al ASTREI. În anul 1923, Episcopul Nicolae Ivan l-a numit protopop de Huedin.

S-a remarcat de-a lungul timpului pe plan pastoral, edilitar, cultural și politic, fiind un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului. Amintim faptul că Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Înălțarea Domnului”, supranumită și „Catedrala Moților” din Huedin, edificată între anii 1931-1934, în stil neobizantin, a fost ctitorită de protopopul Aurel Munteanu, acesta fiind înmormântat în fața lăcașului de cult.

A fost ucis pe 10 septembrie 1940, de un grup de civili și militari maghiari, la 2 zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ungariei a Ardealului de Nord.

Conform raportului Ministerului Afacerilor Străine, „în plină zi, în mijlocul orașului și în văzul mulțimii care vocifera, asasinii l-au trântit la pământ, l-au bătut cu pumnii și ciomegele, i-au smuls părul și barba cu carne cu tot, iar unul dintre ei i-a înfipt un par în gură până a ieșit prin ceafă”.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...