Comemorarea Mitropolitului Bartolomeu: „A încercat să cultive simplitatea, dar a impus vrând-nevrând măreția spiritului său”

de | ian. 31, 2017

Câteva sute de clujeni s-au adunat în seara zilei de 31 ianuarie 2017, la Muzeul Mitropoliei Clujului, la evenimentul comemorativ în cinstea Mitropolitului Bartolomeu Anania, organizat la împlinirea a 6 ani de la trecerea sa în veșnicie. Oamenii care l-au iubit mult pe ierarh au venit pentru a-i cinsti memoria și a-i rememora personalitatea,  evocată din suflet de distinși oameni de cultură care au vorbit despre persoana sa remarcabilă și despre realizările impresionante pe care le-a făcut pe parcursul vieții.

Comemorarea Mitropolitului Bartolomeu: „A încercat să cultive simplitatea, dar a impus vrând-nevrând măreția spiritului său”El rămâne, așa cum spunea și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei un intelectual deosebit, un ierarh vajnic și un om al credinței: „El și-a pus foarte în serios problema credinței. Lui i se datorează și reactivarea Mitropoliei Clujului. În toate a fost mare dar și în ceea ce privește credința a fost un om foarte profund și serios. Nu zadarnic l-au supranumit cei ce i-au observat viața „Leul Ardealului”. Și că a fost un om foarte credincios reiese din tot ce a scris. Nu l-a împiedicat să-L mărturisească pe Hristos nici temnița”.

Prezent alături de Mitropolitul Andrei la evenimentul comemorativ a fost și Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu și alți preoți consilieri din cadrul Arhiepiscopiei Clujului.

Primul invitat special care l-a evocat a fost profesorul Mircea Muthu de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Distinsul dascăl, critic şi istoric literar a vorbit despre împrejurările în care l-a cunoscut pe primul Mitropolit al Clujului, care la început au fost de ordin instituțional dar apoi au avut și caracter personal, marcându-i existența pentru totdeauna.

 

Prof. univ. Mircea Muthu: „Un conviv pe care nu poți să-l uiți”

Comemorarea Mitropolitului Bartolomeu: „A încercat să cultive simplitatea, dar a impus vrând-nevrând măreția spiritului său”„L-am cunoscut mai întâi pe cale instituțională. Am operat, dacă s-ar putea spune asta, la aducerea Facultății de Teologie în cadrul Universității Babeș-Bolyai și sigur că Bartolomeu Anania a fost un interlocutor deosebit. Casant câteodată, dar s-a dovedit că această alipire s-a făcut foarte iute față de alte Facultăți de Teologie. A fost un conviv pe care nu poți să-l uiți. Avea o știință a comportamentului de pe vremuri cu o politețe extraordinară și familiară și razantă câteodată”, a mărturisit prof. Mircea Muthu.

Opera Mitropolitului de vrednică pomenire Bartolomeu Anania a fost totodată motivul pentru care Lucian Bâgiu, în prezent lector la Universitatea „Lund” din Suedia l-a cunoscut, mai întâi pe scriitorul Valeriu Anania, iar apoi pe ierarhul Bartolomeu. Fiind de-a dreptul fermecat de modul în care ierarhul cărtur scria, s-a încumetat la realizarea unei teze de doctorat pe întreaga operă a Mitropolitului Bartolomeu. Lucian Bâgiu le-a împărtășit celor prezenți în Muzeul Mitropoliei amintiri legate de ierarhul și omul de cultură Bartolomeu  Valeriu Anania dar și opinii legate de felul în care a scris și de opera pe care a lăsat-o generației sale și următoarelor, care în viitor cu siguranță îl vor aprecia și recunoaște tot mai mult.

„A încercat să cultive simplitatea, smerenia, dar a impus vrând-nevrând măreția spiritului său”

Comemorarea Mitropolitului Bartolomeu: „A încercat să cultive simplitatea, dar a impus vrând-nevrând măreția spiritului său”„Piatra de temelie a întregii sale creații și a întregii sale vieți rămâne traducerea Bibliei. Doar comparând diferitele diortosiri și traduceri ne dăm seama de cât de viu era limbajul pe care Valeiu Anania a reușit să îl folosească pretutindeni, inclusiv în traducerea Bibliei încercând să apropie Biblia de omul simplu și pe omul simplu de Biblie, nu doar prin limbaj ci și prin notele infrapaginale și introduceri”, a spus Lect. univ. Lucian Bâgiu.

Tot in cadrul serii omagiale s-a prezentat un fragment din filmul comemorativ dedicat Mitropolitului Bartolomeu, realizat de actrița Elena Ivanca și de Mihaela Ilea, redactor și relizator la TVR Cluj.

Momentele de evocare au fost presarate de recitaluri muzicale oferite de „Alma Cvartet” iar întregul eveniment a fost moderat de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

Cei prezenți s-au bucurat de cuvintele însuflețite despre Mitropolitul Bartolomeu și s-au închinat mormântului său din cripta ierarhilor, de la subsolul Catedralei clujene, aducând flori și aprinzând câte o lumânare, în cinstea celui care i-a păstorit timp de 18 ani.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...