Compasiunea, formă de terapie spirituală

de | mai 25, 2021

Suferința celorlalți – în special a celor dragi, nefiind însă excluse și alte persoane – produce adesea ecouri, reverberații, în propria noastră ființă, astfel încât suferința lor – desigur la o scară și cu o intensitate mult mai reduse – devine și suferința noastră.

Este vorba, în esență, de o experiență care ne prezintă pe noi oamenii ca luând parte la suferința altuia, la considerarea acesteia din urmă ca fiind și a noastră și, mai mult decât atât, ne descoperă o experiență ce ne îndeamnă la asumarea și, eventual, calmarea și ușurarea ei. Din această perspectivă, deducem că propriu compasiunii este nu numai faptul că ne doare instinctiv sufletul pentru persoana aflată în suferință, ci și aceea că încercăm pe cât ne stă în putință să facem ceva concret pentru cel sau cea care se confruntă cu aceasta.

O primă concluzie ar fi aceea că, atunci când te identifici, te faci părtaș la suferința celuilalt, te implici activ, ceea ce denotă o formă de filantropie, o punere în practică a iubirii milostive față de aproapele.

Ce ne spune Biblia despre compasiune? Unde găsim izvorul ei în cărțile Scripturii? Cum o punem în practică și de ce este una dintre trăsăturile fundamentale ale unui bun creștin? Răspunsul la aceste întrebări încercăm să îl identificăm împreună cu dr. Gabriel Noje, invitatul permanent în cadrul emisiunii „Cultură, morală, societate”.

Numai bine!

Cultură, morală, societate
Cultură, morală, societate
Compasiunea, formă de terapie spirituală
Compasiunea, formă de terapie spirituală
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Atenție, sus se lucrează mântuirea voastră

Atenție, sus se lucrează mântuirea voastră

Înregistrarea ediției din 28 noiembrie 2023 a emisiunii „Împreună-lămuriri pe cale”, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul ASCOR Cluj-Napoca încearcă să deslușească înțelesuri ale unor...

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P6

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00 - 20:22. Taina Spovedaniei a fost instituită în...

Drama unei vieți (ne)libere | Duminica a 30-a după Rusalii

Drama unei vieți (ne)libere | Duminica a 30-a după Rusalii

Ev. Luca 18, 18-27 Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor „Şi L-a întrebat un dregător, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci? Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu. Ştii poruncile: Să nu...