Compasiunea, formă de terapie spirituală

de | mai 25, 2021

Suferința celorlalți – în special a celor dragi, nefiind însă excluse și alte persoane – produce adesea ecouri, reverberații, în propria noastră ființă, astfel încât suferința lor – desigur la o scară și cu o intensitate mult mai reduse – devine și suferința noastră.

Este vorba, în esență, de o experiență care ne prezintă pe noi oamenii ca luând parte la suferința altuia, la considerarea acesteia din urmă ca fiind și a noastră și, mai mult decât atât, ne descoperă o experiență ce ne îndeamnă la asumarea și, eventual, calmarea și ușurarea ei. Din această perspectivă, deducem că propriu compasiunii este nu numai faptul că ne doare instinctiv sufletul pentru persoana aflată în suferință, ci și aceea că încercăm pe cât ne stă în putință să facem ceva concret pentru cel sau cea care se confruntă cu aceasta.

O primă concluzie ar fi aceea că, atunci când te identifici, te faci părtaș la suferința celuilalt, te implici activ, ceea ce denotă o formă de filantropie, o punere în practică a iubirii milostive față de aproapele.

Ce ne spune Biblia despre compasiune? Unde găsim izvorul ei în cărțile Scripturii? Cum o punem în practică și de ce este una dintre trăsăturile fundamentale ale unui bun creștin? Răspunsul la aceste întrebări încercăm să îl identificăm împreună cu dr. Gabriel Noje, invitatul permanent în cadrul emisiunii „Cultură, morală, societate”.

Numai bine!

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Compasiunea, formă de terapie spirituală
Compasiunea, formă de terapie spirituală
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Rațiunea nu primește, iar inima nu poate | Duminica a 19-a după Rusalii

Rațiunea nu primește, iar inima nu poate | Duminica a 19-a după Rusalii

Ev. Luca 6, 31-36 Predica de pe munte - Iubirea vrășmașilor „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor...

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

„Părintele Isidor nu-şi întrerupea niciodată postul: ţinea în permanenţă plăcutul post al abţinerii de la vorba cea multă. De la mâncăruri şi băuturi de soi se abţinea oricum tot timpul, de vreme ce nu avea de nici unele dintre aces­tea. Căci el nu avea nimic, iar...