Compasiunea, formă de terapie spirituală

de | mai 25, 2021

Suferința celorlalți – în special a celor dragi, nefiind însă excluse și alte persoane – produce adesea ecouri, reverberații, în propria noastră ființă, astfel încât suferința lor – desigur la o scară și cu o intensitate mult mai reduse – devine și suferința noastră.

Este vorba, în esență, de o experiență care ne prezintă pe noi oamenii ca luând parte la suferința altuia, la considerarea acesteia din urmă ca fiind și a noastră și, mai mult decât atât, ne descoperă o experiență ce ne îndeamnă la asumarea și, eventual, calmarea și ușurarea ei. Din această perspectivă, deducem că propriu compasiunii este nu numai faptul că ne doare instinctiv sufletul pentru persoana aflată în suferință, ci și aceea că încercăm pe cât ne stă în putință să facem ceva concret pentru cel sau cea care se confruntă cu aceasta.

O primă concluzie ar fi aceea că, atunci când te identifici, te faci părtaș la suferința celuilalt, te implici activ, ceea ce denotă o formă de filantropie, o punere în practică a iubirii milostive față de aproapele.

Ce ne spune Biblia despre compasiune? Unde găsim izvorul ei în cărțile Scripturii? Cum o punem în practică și de ce este una dintre trăsăturile fundamentale ale unui bun creștin? Răspunsul la aceste întrebări încercăm să îl identificăm împreună cu dr. Gabriel Noje, invitatul permanent în cadrul emisiunii „Cultură, morală, societate”.

Numai bine!

Cultură, morală, societate
Cultură, morală, societate
Compasiunea, formă de terapie spirituală
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Felurile rugăciunilor

Felurile rugăciunilor

Vom vorbi și în cadrul acestei emisiuni despre rugăciune. Ea ne leagă de Dumnezeu și lucrează la mântuirea noastră. Rugăciunea noastră are atât un caracter particular cât și unul public; ambele sunt necesare și complementare. De felul cum lucrează în noi rugăciunea...

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc (2)

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc (2)

  „Că de-aţi avea zeci de mii de învăţători în Hristos, totuşi nu aveţi mulţi părinți; că pe voi eu v’am născut întru Hristos Iisus prin Evanghelie” (1 Corinteni 4, 15)   Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea...