Compasiunea, formă de terapie spirituală

de | mai 25, 2021

Suferința celorlalți – în special a celor dragi, nefiind însă excluse și alte persoane – produce adesea ecouri, reverberații, în propria noastră ființă, astfel încât suferința lor – desigur la o scară și cu o intensitate mult mai reduse – devine și suferința noastră.

Este vorba, în esență, de o experiență care ne prezintă pe noi oamenii ca luând parte la suferința altuia, la considerarea acesteia din urmă ca fiind și a noastră și, mai mult decât atât, ne descoperă o experiență ce ne îndeamnă la asumarea și, eventual, calmarea și ușurarea ei. Din această perspectivă, deducem că propriu compasiunii este nu numai faptul că ne doare instinctiv sufletul pentru persoana aflată în suferință, ci și aceea că încercăm pe cât ne stă în putință să facem ceva concret pentru cel sau cea care se confruntă cu aceasta.

O primă concluzie ar fi aceea că, atunci când te identifici, te faci părtaș la suferința celuilalt, te implici activ, ceea ce denotă o formă de filantropie, o punere în practică a iubirii milostive față de aproapele.

Ce ne spune Biblia despre compasiune? Unde găsim izvorul ei în cărțile Scripturii? Cum o punem în practică și de ce este una dintre trăsăturile fundamentale ale unui bun creștin? Răspunsul la aceste întrebări încercăm să îl identificăm împreună cu dr. Gabriel Noje, invitatul permanent în cadrul emisiunii „Cultură, morală, societate”.

Numai bine!

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Compasiunea, formă de terapie spirituală
Compasiunea, formă de terapie spirituală
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Semnul Sfintei Cruci

Semnul Sfintei Cruci

Semnul Sfintei Cruci este cel mai frecvent act liturgic creștin, atât în ceea ce privește cultul divin public, cât și cel particular. Toți creștinii botezați, clerici și mireni, au dreptul și datoria de a se însemna cu semnul Crucii. De asemenea, trebuie menționat și...

Evlavia creștină

Evlavia creștină

Evlavia, alături de dragoste și credință, este o virtute definitorie pentru viața creștină. Un om evlavios este un om ce își măsoară faptele, cuvintele și gândurile spre a plăcea lui Dumnezeu întru toate. Omul evlavios este, fără de îndoială, un om religios, un om...

Sfânta Sofia, modelul mamelor creștine

Sfânta Sofia, modelul mamelor creștine

Sfânta Sofia este un model pentru orice mamă creștină. Ea este pomenită în calendarul creștin în data de 17 septembrie, alături de cele trei fiice ale sale. Sofia era o tânără creștină care trăia în Italia, la Roma, în timpul împăratului păgân Adrian (117-138). S-a...