Comuna Groșii Țibleșului a îmbrăcat haine de sărbătoare

de | aug. 31, 2016 | Activități parohiale, Actualitatea religioasă

În perioada 23-28 august 2016 au avut loc o serie de manifestări culturale și religioase la Groșii Țibleșului care, prin strădania preotului paroh Ioan Ropan Lungu și a oficialităților locale,  au înfrumusețat cadrul festiv al acestor zile.

Festivitățile au fost prilejuite de serbarea hramului comunei, la care au participat numeroși invitați și fii ai satului.

Un prim eveniment a avut loc pe  23 august. De dimineață  peste 100 de persoane au plecat într-un  pelerinaj organizat de Părintele paroh Ioan, la Crucea monument de pe vârful Țibleș.

La ora 12:00 s-a oficiat slujba de Te-Deum urmată de cea a Parastasului pentru toți cei adormiți, eroi ai neamului, din satul Groșii Țibleșului, care s-au jertfit pentru credința strămoșească și libertatea acestor locuri. Din soborul slujitorilor au făcut parte: Părintele paroh Ioan Ropan Lungu, Preacuviosul Părinte Teofan Timiș de la Mănăstirea Ciceu-Corabia, Preacuviosul Părinte Gavriil Horț de la Mănăstirea Piatra Fântânele și Părintele Vasile Pop de la parohia Sfântul Efrem cel Nou, Torrent, din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei.

14100406_1206936265993763_4603699748412456649_nLa finalul slujbei, Părintele paroh Ioan a evocat dăruirea pentru țară și credința ortodoxă a eroilor din Groșii Țibleșului și satele învecinate, amintind și de strădania celor care s-au ostenit la ridicarea Sfintei Cruci și a monumentului din vârful muntelui Țibleș în anul 2014. După terminarea cuvântărilor, rapsodul Onișor Pop, fiu al satului, a evidențiat jerfa eroilor printr-o doină de pe valea Țibleșului. A urmat agapa și coborârea de pe munte. Acest pelerinaj se află deja la atreia ediție și a devenit o tradiție pentru locuitorii din zonă.

 

 

Întâlnirea cu fiii satului

Sâmbătă, 27 august 2016, de la ora 19:00, s-au deschis întâlnirile de seară cu tema: Trecut, prezent și viitor! și Ziua muntelui Țibleș. În cadrul acestor întâlniri comemorative s-au ținut mai multe cuvântări în care au fost evocate momente și personalități deosebite care au contribuit de-a lungul vremii la bunăstarea materială sau spirituală a satului. La final toți cei prezenți au participat la o masă oferită de Primăria Groșii Țibleșului.

Hristos, bucuria vieții

Punctul culminant al acestei perioade festive a fost ziua de duminică, 28 august 2016, când de la ora 09:45, un sobor alcătuit din 22 de preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat peste 1000 de credincioși, dintre care mulți s-au împărtășit. După cuvântul de învățătură susținut de Părintele Ioan Ciceu din Tîrgu Lăpuș, fost protopop de Lăpuș, Părintele paroh Ioan a mulțumit celor prezenți, îndemnându-i pe toți să-și păstreze pe mai departe dragostea față de credința ortodoxă și satul natal.

A urmat agapa frățească iar după aceasta, ziua a continuat cu o seamă de momente culturale și folclorice de pe valea Țibleșului: parada portului popular, festivalul de dansuri și muzică populară, la care au participat, pe lângă Grupul local Țibleșul, grupuri și interpreți din peste 10 localități maramureșene.

„Ne exprimăm bucuria că am putut participa la aceste sărbători ale comunei Groșii Țibleșului, aflate la ediția a X-a și rămânem cu nădejdea că ele vor dăinui în acest colț binecuvântat al Țibleșului”, a declarat părintele Vasile Pop, fiu al satului.

 

Ultimele articole

Hristos Vindecătorul

Hristos Vindecătorul

Aspecte introductive Ar fi multe de spus cu privire la această pericopă. Ar fi și mai multe de înțeles dintr-o lectură făcută cu inima, a pasajului în cauză.Hristos, cel se prezintă în ipostaza Semănătorului vine apoi să potolească furtuna. Iar ulterior să izgonească...

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19. Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...