Comunitatea ortodoxă din Iclod a primit vizita Mitropolitului Andrei al Clujului

de | mai 24, 2015 | Actualitatea religioasă

Mitropolitul Clujului a vizitat duminică, 24 mai 2015, comunitatea ortodoxă din localitatea Iclod, în apropierea orașului Gherla. Ierarhul a binecuvântat lucrările de restaurare a picturii, realizate în ultimii ani, la biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și a oficiat alături de un sobor de preoți și diaconi Sfânta Liturghie.

Au fost prezenți la sfintele slujbe, pe lângă sătenii din Iclod, preoți și credincioși din satele dimprejur, starețul mănăstirii Nicula, consilieri de la Centrul Eparhial și oficialități locale.

Pornind de la textul Sfintei Evanghelii din duminica a 7-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Părintele Mitropolit a vorbit despre cunoașterea lui Dumnezeu, spunând că sunt cel puțin două căi importante prin care se poate realiza acest lucru, una rațională și o a doua duhovnicească:

 

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat și două hirotonii, întru diacon și preot, rugându-l pe Dumnezeu să le dea putere și râvnă noilor slujitori ai Bisericii. Spre finalul slujbei, la momentul potrivit, foarte mulți credincioși, în special copii, s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La final, toți cei care s-au implicat de-a lungul timpul în construirea și renovarea bisericii au primit din partea Mitropolitului Andrei al Clujului, diplome și distincții. Printre cei felicitați s-au numărat fostul preot Teodor Boroș, care a primit Crucea Arhiepiscopală și primarul Emil Pârțoc căruia i-a fost oferită Crucea Transilvană.

După slujbă, soborul de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit și capela nou construită în cimitirul satului.

Potrivit părintelui paroh Nicolae Herineanu, biserica din Iclod a fost construită între anii 1958-1961 prin contribuția credincioșilor de aici. Cu timpul locașul de cult a devenit neîncăpător, așadar în 1992, sub îndrumarea preotului de atunci Teodor Boroș, s-au efectuat lucrări de extindere. Pictura a fost realizată în 1994, de pictorul Vasile Cosma, fiu al satului, însă cu timpul ea s-a deteriorat, motiv pentru care în 2013 au fost demarate lucrările de restaurare.

 

Ultimele articole

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...