Luni, 11 decembrie 2017, cu începere de la ora 18,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la cea de a XI-a ediţie a Concertului de colinde „Sus la poarta Raiului”, organizat de Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, director Iuliana Dăncuş, împreună cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” şi Consiliul Judeţean Maramureş.

Multe surprize muzicale li s-au prezentat credincioşilor veniţi în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” pentru a audia unele din cele mai frumoase colinde.

Prezentatorul concertului a fost renumitul solist de muzică populară năsăudeană Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prezenţa sa fiind o surpriză.

Una dintre surprize a fost apariţia grupului de colindători alcătuit din 104 copii, de la cei de 3-4 ani, până la a cei de gimnaziu, toţi îmbrăcaţi în frumoase costume populare din zonele folclorice ale Maramureşului, care au colindat câteva colinde din spaţiul spiritual al judeţului. Ei se numesc „Coconii Maramureşului” şi constituie grupa de copii ai Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”,  instructori Simina Boitor, Victoria Cosma, Alex Mureşan şi Adrian Sabău, coordonator muzical prof. Camelia Bolchiş.

Câteva colinde inedite au prezentat Grupul vocal „Ţara Lăpuşului” alcătuit din colindătorii Cecilia Bozga, Andreea Ghiţiu, Livia Neag Nistea, Florin Gherman, Cornel Cupşa, Mariana Cuşner, Bianca Latiş, Cristian Filip, coordonaţi de prof. Ana Maria Gherghel.

A colindat şi Ionuţ Sima cu un grup de teologi şi tineri interpreţi, iar apoi Alexandru Pugna a adus în faţa credincioşilor din Catedrală o suită de colinde din zona Năsăudului, mai puţin cunoscute maramureşenilor.

Marea surpriză a concertului de colinde a fost evoluţia celui mai bun cor din lume, Corala Bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. Lect. Univ. Dr.  Ioan Iulian Dumitru, campioni mondiali ai ultimilor patru ani la Olimpiada Mondială de Muzică Corală din SUA, Letonia, Rusia. Recitalul lor de peste o oră, compus din cele mai frumoase colinde, a fost foarte gustat şi aplaudat de publicul gazdă, o evoluţie care a oferit adevărate momente de virtuozitate interpretativă rar întâlnite la un cor.

„Acestea sunt cele mai preţioase valori pe care le avem şi de care nu ne poate dezmoşteni nimeni. Lumea secularizată, desacralizată şi-a pierdut bucuria pe care o avem noi. Nu mai simte bucuria sărbătorilor, nu mai au trăiri sufleteşti, ci doar satisfacţii materiale, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Ori, tocmai aceasta este salvarea omenirii: bogăţia spirituală, prin trăirile emoţionale şi sfinte, pe care fiecare dintre noi, de sărbători, le simţim la cel mai înalt nivel şi intensitate. Mulţumim Coralei „Arminia” pentru momentele pe care ni le-a oferit în această seară deosebită, unică, oferită băimărenilor. ”

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”