Concert de colinde tradiționale, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | dec. 14, 2018

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, a organizat miercuri, 12 decembrie 2018, de la ora 18:30, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Concertul Tradițional de Colinde, intitulat „În aiesta Sfânt Crăciun”.

Prezent la eveniment, în deschiderea serii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a adresat, celor prezenți, un cuvânt duhovnicesc, apreciindu-i pe cei care încă mai păstrează obiceiurile de colindat din satul străbun.

În cadrul serii, în fața a sute de clujeni, au evoluat: Grupul folcloric „Valea Frății”, coord. Lăcrimioara Pop și însoțit de părintele paroh din Frata, Cătălin Bucevschi, Grupul folcloric tradițional „Mărișana”, coord. prof. Ioan Mariș și colindătoarele din localitatea clujeană Luna, coord. Ana și Ion Fetiță, grup însoțit de părintele paroh din Luna, Gabriel Moldovan. De asemenea, a fost prezent și grupul de interpreți clujeni „Colindăm la gazde bune”, format din angajați și colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj: Mariana Morcan, Marinela Zegrean Istici, Raul Oltean, Radu Lazăr, Iulia Bucur, Grigore Sâmboan, Mădălina Mîrza și Livia Popa.

Totodată, cu această ocazie, a fost lansat și un Compact Disc, ce conține 21 de colinde și cântece de Crăciun din județul Cluj, intitulat „În aiesta Sfânt Crăciun”, proiect coordonat de prof. dr. Mircea Cîmpeanu, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale în cadrul instituției. Se regăsesc pe acest album colinde interpretate de cele trei grupuri tradiționale, prezente în cadul concertului, Grupul folcloric „Valea Frății”, Colindătoarele din Luna și  Grupul folcloric tradițional „Mărișana” din Mărișel.  Titlul albumului, dar și al concertului, a fost dat de colinda de război, „În aiesta Sfânt Crăciun”, înterpretată de colindătoarele din Luna, un colind ce zugrăvește tabloul zguduitor al Primului Război Mondial: „În aiesta Sfânt Crăciun/ Îi numa’ pară șî fum/ Că copiii cei iubiți/ Mor pa țări, neprohodiți…”. Albumul  a fost imprimat la începutul anului 2018, prin intermediul studioului mobil al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, sub atenta îndrumare a domnului prof. dr. Mircea Cîmpeanu, muzicolog și cercetător .

Concertul, transmis în direct pe frecvențele Radio Renașterea, a fost prezentat de Grigore Sâmboan.

Evenimentul, organizat anual, și-a propus să aducă în atenția iubitorilor de folclor colindele tradiționale, așa cum se cântau mai demult în satele românești.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...