Duminică, 8 ianuarie 2023, începând cu ora 17, Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca găzduiește un concert comemorativ dedicat reputatului violonist și pedagog clujean de origine maghiară András Ágoston.Evenimentul aduce în atenția publicului o serie de foști studenți, colegi și prieteni muzicieni, surprinși în diverse ansambluri și distribuții, interpretând lucrări semnate de compozitori din diverse perioade stilistice. Repertoriul conține atât lucrări considerate a fi capodopere ale maeștrilor din secolele trecute, cât și o primă audiție absolută a lucrării „In Memoriam Andrei Ágoston” de Cristian Bence-Muk.

Printre interpreți se numără instrumentiști veniți din țară și din străinătate, precum violoniștii Ferenc Balogh, Melinda Béres, Veronika Diekmann, Răsvan Dumitru, Mária Gál-Tamási, Emilie Haudenschild, István Karácsonyi, Attila Kostyák, Ildikó Line, Albert Márkos, Julieta Mihai, Ildikó Moseschvili, Daniel Szász, Rodica Tălmaciu, János Zimán; pianiștiiJoanne Chew-Ann Chang, Katalin Orza Erzsébet, Klára Sztankay, András Vermesy, Alina Voicu; violiștiise află Miklós Bányai și Dorin Matea; violonceliștii Előd Kostyák, Emeric Kostyák, Gyula Ortenszky, Zsolt Török șicontrabasistul Márton Kostyák.

 

Formarea profesională a violonistului András Ágoston a început la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca și pe urmă s-a consolidat la Conservatorul de Muzicădin același oraș. Printre premiile sale internaționale câștigate la concursuri prestigioase de interpretare violonistică, se numără:Franz Liszt (Budapesta, Ungaria); Johann Sebastian Bach (Leipzig, Germania); Piotr Ilici Ceaikovski (Moscova, Rusia); George Enescu (București, România); Tibor Varga (Sion, Elveția); Fritz Kreisler și David Oistrah (Viena, Austria). În decursul carierei sale solistice, András Ágoston a concertat în toată Europa, Asia și Statele Unite ale Americii cu orchestre de mare calibru și a colaborat cu distinși dirijori, printre care se numără Sir Yehudi Menuhin, Yuri Temirkanov, Justus Frantz, etc. Între anii 1991-2001, András Ágoston a fost concertmaestru la Philharmonia Hungarica(Marl, Germania). Cariera sa pedagogică, conturată printr-o activitate timp de deceniiatât ca profesor de muzică la Conservatoruldin orașul natal unde a profesat timp de 20 de ani, cât și prin masterclass-uri în străinătate (Budapesta, Miskolc, Fertőd și Nebraska), a contribuit decisivla formarea studenților săi, alături de care a stabilit relații strânse de lungă durată.

Concertul va fi urmat de o recepție în foaierul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”. Vă așteptăm în număr cât mai mare!