Vineri, 5 mai 2023, ora 19, Abonament 23, Colegiul Academic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Stefan Geiger dirijor

Christine Razec soprană

Ștefan von Korch tenor

Mihai Damian bariton

Cornel Groza dirijorul corului

Carl Orff
Carmina Burana

Prima săptămână a lunii mai debutează la Filarmonica de Stat „Transilvania” cu un nou concert vocal-simfonic care va avea loc pe scena Colegiului Academic sub bagheta dirijorală a luiStefan Geiger. În interpretareaCorului și a Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, precum și a soliștilor Christine Razec (soprană), Ștefan von Korch (tenor) și Mihai Damian (bariton), iubitorii muzicii vor putea audia Carmina Burana de Carl Orff.

Concertul va avea loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Despre lucrare

Celebra cantată scenică a lui Carl Orff a fost compusă în 1936, piesa fiind desemnată de compozitor spre a fi dansată, cântată și jucată pe scenă. Textele au fost alese dintr-un manuscris medieval din sec. al XIII-lea, scrise în latina vulgară, germana veche și franceza medievală. Cele 254 de poeme evocă la superlativ plăcerile vieții lumești, ridiculizând, în același timp, lumea politică și biserica.

Carmina Burana, prima lucrare de referință a lui Carl Orff, redă auditiv o serie de experimente pe care compozitorul le făcea la mijlocul anilor ‘30în teoria muzicii, prin care căuta să inspire și să stimuleze abilitățile muzicale pe care le considera universale.

Lucrarea este caracterizată printr-un amalgam de elemente melodice  și ritmice cu influențe medievale din muzica populară și ecleziastică. Masivele forțe interpretative – instrumente și voci – devin elemente compoziționale esențiale, prin exploatarea la maximum a culorilor sonore. Mai mult, soliștii au un rol primordial, structura muzicală construită în jurul acestora fiind susținută prin plasarea orchestrei în plan secund.

Bucurându-se de o popularitate susținută, Carmina Burana se plasează în centrul repertoriului de concert (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert)